Sára, Márió
2 °C
6 °C

Több szigetelés van a hím egerek idegein

2006.02.08. 11:30
A hím egerek agyi és gerincvelői idegsejtjein harmadával több oligodendrocita dolgozik. Ezek termelik az idegszálakon található mielinhüvelyt.

A velőshüvelyű idegrostokon található mielin egy sejtplazmával nem rendelkező koncentrikusan feltekeredett membrán, amelynek funkciója az idegszál szigetelése és a jelátvitel megfelelő hatásfokának biztosítása.

A detroiti Wayne Állami Egyetem munkatársa Robert Skoff és munkatársai nőstény és hím egerek agyvelejének felépítésének összehasonlító tanulmányozása során arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a hím egerek idegein több mielin található.

Skoff kutatócsoportja a mielinhüvelyt termelő oligodendrociták előfordulását vizsgálva azt találták, hogy a hímek idegein harmadával több ilyen specializált sejt található. Kiderült továbbá, hogy a különbség nem függ életkortól, vagy az egérfajtáktól.

mielinhüvely
Be vannak bugyolálva

A hímek oligodendrocitái emellett tovább élnek - Skoffék szerint kétszer annyi ideig, mint a nőstényekéi.

A különös eltérés okai egyelőre tisztázatlanok. Skoff arra tippelt, hogy olyan evolúciós törvényszerűségek állhatnak a jelenség mögött, amelyek jobb szigetelést és ebből következően gyorsabb reakcióidőt biztosítanak a hímeknek.

A kutatás szerint a nemi különbségek hátterében - nem túl meglepő módon - hormonok állnak. A kasztrált hím egerek oligodendrocitái sokkal rövidebb ideig éltek, ami arra utal, hogy a tesztoszteronszint befolyásolja az agyban termelődő állomány mennyiségét.

Skoff szerint eredményeik megvilágíthatják a bizonyos idegrendszeri betegségeknél tapasztalható nemi különbségeket. Ilyen betegség például a szklerózis multiplex, amely kétszer annyi nőt érint, mint ahány férfit.

A szklerózis multiplexet az okozza, hogy a beteg immunrendszere elpusztítja az idegek mielinszigetelését, amely egyebek között a koordináció elvesztéséhez vezet.

Skoffék eredményei ugyancsak megmagyarázhatják, hogy a mitől produkál olyan ígéretes eredményeket a szklerózis multiplex gyógyításában a jelenleg kísérleti fázisában lévő hormonterápia.

"Megtaláljuk, hogy pontosan mely hormonok irányítják ezeket a változásokat" - mondta a tudós a New Scientistnek.