Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Mesterséges intelligencia és a nők

2006.07.09. 16:10
Ian Pearson világhírű futurológus szerint a technológiai fejlődés és általában a mesterséges intelligencia alkalmazások elterjedése azt eredményezik majd, hogy sokkal nagyobb szükség lesz az ún. "puha készségekre", melyekben a nők hagyományosan jobbak a férfiaknál. Ez hosszútávon jelentős társadalmi átstrukturálódáshoz vezethet.

Nemrég hazánkban járt, és a tihanyi Internet Hungary konferencián előadást is tartott a világ egyik legnevesebb jövőkutatója, Ian Pearson. A Brittish Telecom általa vezetett Központi Technológiai Irodája elsősorban azt vizsgálja, hogyan alakítja át életünket a technológiai fejlődés, milyen trendek érvényesülnek majd a következő évtizedekben. 2005-ös tanulmányukban a 2050-es évekig, a realitástól a fantázia felé haladva vázolták fel elképzeléseiket a jövő alakulásáról. Pearson már itt kihangsúlyozta az érzelmeket, mint az ember-gép kommunikáció meghatározó összetevőjét, ami szerinte a közeljövő technológiai fejlődésének a fókuszába fog kerülni.

Legutóbbi irásaiban a neves jövőkutató arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt évszázadok folyamán a technológiai fejlődés a társadalmon belül súlytalanná tett olyan adottságokat, mint például a fizikai erő, melyeket hagyományosan a férfiak birtokolnak inkább. "Egy mezőgazdasági gép irányításához nem szükséges férfinak lenni." Ugyanakkor az sem véletlen, hogy a férfiak nem hagyják a nőket érvényesülni a technológiai eszközök használatának területén: nem véletlenül nincsenek női gépkezelők, és a videót is mindig a férfiak állítják be, pedig "még egy gyerek is képes használni".

Pearson szerint az intelligens eszközök mindennapi használatban való elterjedése, a vállalati és gazdasági döntéstámogató rendszerek fejlődése oda vezet, hogy az eddigiekkel ellentétben a "hard skill"-ekkel (kemény készségek) szemben az ún. "soft skill"-ek (puha készségek) megléte kerül majd előtérbe. A munkapszichológusok kemény készségek alatt a technológiai ismereteket, a racionális döntéshozói kompetenciákat értik. Ezzel szemben egy munkakör sikeres betöltéséhez szükséges puha készségek azon kompetenciáknak a gyűjtőfogalma, melyekre a társas érintkezésben van szükség: barátságosság, optimizmus, nyelvi kifejező készség stb. A hagyományos társadalmi szerepleosztásban a férfiak megkövetelték maguknak a kemény készségek birtoklásának jogát, és meghagyták a nőknek az eddig értéktelenebbnek tartott puha készség komptenciáját.

A BT futurológusa szerint most fordul a kocka, Pearson a jövő társadalmát a "Nők gazdaságának" (The Women's Economy) hívja. A jövőben az intelligens eszközök és rendszerek elterjedése miatt sokkal kevésbe lesz szükség technológiai jártassága, vagy a híres férfi racionalitásra. Annál nagyobb hangsúly helyeződik azokra az érzelmi és nyelvi készségekre, melyekben a mesterséges intelligencia még gyerekcipőben jár, és amelyeket nem lehet technológiailag helyettesíteni. A munkatársak és a vevők megfelelő módon való kezelése, a cég különböző csapatai munkájának összehangolása, a barátságos, megértő kommunikáció azok a készségek, melyekben a nők hagyományosan jobbak, mint a férfiak, akik mindig lenézték, alacsonyabbnak tartották ezeket a tulajdonságokat és ezért átengedték a nők számára. Pearson szerint ez már a közeljövőben is éreztetni fogja hatását, és sokkal több női vezető lesz a gazdasági életben, mint eddig volt. Persze, hogy hazánkba mikor gyűrűzik be ez a tendencia, arról a futurológusok sem mernek találgatásokba bocsátkozni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!