Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mesterséges intelligencia és a nők

2006.07.09. 16:10
Ian Pearson világhírű futurológus szerint a technológiai fejlődés és általában a mesterséges intelligencia alkalmazások elterjedése azt eredményezik majd, hogy sokkal nagyobb szükség lesz az ún. "puha készségekre", melyekben a nők hagyományosan jobbak a férfiaknál. Ez hosszútávon jelentős társadalmi átstrukturálódáshoz vezethet.

Nemrég hazánkban járt, és a tihanyi Internet Hungary konferencián előadást is tartott a világ egyik legnevesebb jövőkutatója, Ian Pearson. A Brittish Telecom általa vezetett Központi Technológiai Irodája elsősorban azt vizsgálja, hogyan alakítja át életünket a technológiai fejlődés, milyen trendek érvényesülnek majd a következő évtizedekben. 2005-ös tanulmányukban a 2050-es évekig, a realitástól a fantázia felé haladva vázolták fel elképzeléseiket a jövő alakulásáról. Pearson már itt kihangsúlyozta az érzelmeket, mint az ember-gép kommunikáció meghatározó összetevőjét, ami szerinte a közeljövő technológiai fejlődésének a fókuszába fog kerülni.

Legutóbbi irásaiban a neves jövőkutató arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt évszázadok folyamán a technológiai fejlődés a társadalmon belül súlytalanná tett olyan adottságokat, mint például a fizikai erő, melyeket hagyományosan a férfiak birtokolnak inkább. "Egy mezőgazdasági gép irányításához nem szükséges férfinak lenni." Ugyanakkor az sem véletlen, hogy a férfiak nem hagyják a nőket érvényesülni a technológiai eszközök használatának területén: nem véletlenül nincsenek női gépkezelők, és a videót is mindig a férfiak állítják be, pedig "még egy gyerek is képes használni".

Pearson szerint az intelligens eszközök mindennapi használatban való elterjedése, a vállalati és gazdasági döntéstámogató rendszerek fejlődése oda vezet, hogy az eddigiekkel ellentétben a "hard skill"-ekkel (kemény készségek) szemben az ún. "soft skill"-ek (puha készségek) megléte kerül majd előtérbe. A munkapszichológusok kemény készségek alatt a technológiai ismereteket, a racionális döntéshozói kompetenciákat értik. Ezzel szemben egy munkakör sikeres betöltéséhez szükséges puha készségek azon kompetenciáknak a gyűjtőfogalma, melyekre a társas érintkezésben van szükség: barátságosság, optimizmus, nyelvi kifejező készség stb. A hagyományos társadalmi szerepleosztásban a férfiak megkövetelték maguknak a kemény készségek birtoklásának jogát, és meghagyták a nőknek az eddig értéktelenebbnek tartott puha készség komptenciáját.

A BT futurológusa szerint most fordul a kocka, Pearson a jövő társadalmát a "Nők gazdaságának" (The Women's Economy) hívja. A jövőben az intelligens eszközök és rendszerek elterjedése miatt sokkal kevésbe lesz szükség technológiai jártassága, vagy a híres férfi racionalitásra. Annál nagyobb hangsúly helyeződik azokra az érzelmi és nyelvi készségekre, melyekben a mesterséges intelligencia még gyerekcipőben jár, és amelyeket nem lehet technológiailag helyettesíteni. A munkatársak és a vevők megfelelő módon való kezelése, a cég különböző csapatai munkájának összehangolása, a barátságos, megértő kommunikáció azok a készségek, melyekben a nők hagyományosan jobbak, mint a férfiak, akik mindig lenézték, alacsonyabbnak tartották ezeket a tulajdonságokat és ezért átengedték a nők számára. Pearson szerint ez már a közeljövőben is éreztetni fogja hatását, és sokkal több női vezető lesz a gazdasági életben, mint eddig volt. Persze, hogy hazánkba mikor gyűrűzik be ez a tendencia, arról a futurológusok sem mernek találgatásokba bocsátkozni.