Viola
-6 °C
-2 °C

Nesztelenül lyukaszt a mikrohullámú fúró

2002.10.25. 10:38
Mikrohullámokkal üzemelő fúrót fejlesztettek ki izraeli tudósok: az eszköz apró területen megolvasztja vagy megpuhítja az anyagokat, melyeken így már egyszerűen átvezethető a fúrófej. A szerszámban nincsenek mozgó alkatrészek, így teljesen pormentesen és zajtalanul üzemel.
A fúró képes áthatolni a betonon vagy az üvegen is. A fúrófej leginkább egy tűre hasonlít, ez bocsátja ki az intenzív mikrohullámú sugárzást. A hullámok az anyagot a fúrás helyén majdnem 2000 fokosra hevítik, így az annyira megpuhul, hogy át lehet vezetni rajta a fúrófejként szolgáló vékony rudat, írta a Nature magazin.

Csöndes és tiszta

"A mechanikus fúrókkal ellentétben a mikrohullámú fúrás csöndes és tiszta. A fúróban nincsenek gyorsan forgó alkatrészek, ezért nem zajos, a működtetése pedig pormentes" - mondta el a szerkezet feltalálója, Eli Jerby, a Tel Aviv-i egyetem munkatársa a Science című magazinnak.

A szerkezettel egy milliméter és egy centiméter közötti átmérőjű lyukakat lehet létrehozni, így például jó hasznát lehet venni a kerámiaalkatrészek előállításakor, vagy az autó- és repülőgépgyártásnál, esetleg építkezéseknél.

Az ötlet nem új: hasonló elven működnek, azaz a hőhatást használják ki a lézeres fúró- és vágóberendezések is, sőt lézerel jóval kisebb, ezredmilliméternyi bemetszéseket is lehet végezni. Azonban a lézeres fúrás túl drága a legtöbb rutinfeladathoz, a mikrohullámú fúró viszont alig kerül többe, mint egy hagyományos szerszám.

Árnyékolni kell

A fúró nem tud minden anyagon áthatolni. A zafír olvadáspontja például túl magas, az acél pedig túlságosan jól vezeti a hőt ahhoz, hogy a szükséges kis területet a megfelelő hőmérsékletre lehessen hevíteni. De a szerkezet kiválóan működik kőzetek és beton esetén. A kerámiákban még meg is szilárdítja a lyukak falát, mivel összeolvasztja a szemcséket.

A szerkezetnek egyetlen hátránya van: erős sugárzást bocsát ki, ezért a fúró használóinak védekezniük kell valamilyen módon: védőöltözettel vagy másképp. A feltalálók szerint a szerszámra rögzített egyszerű árnyékoló lemez elegendő lenne ahhoz, hogy a szerkezet megfeleljen a biztonsági szabványoknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!