Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Törött orral élt az igazi Mikulás

2004.12.13. 16:30
Brit és olasz kutatók számítógépes eljárással rekostruálták Myra egykori püspökének arcvonásait. Szent Miklósnak szerintük törött volt az orra, és rövid szakállat viselt.
Brit és olasz kutatók arról számoltak be, hogy rekonstruálták Szent Miklós arcvonásait. Szerintük a legendás szent fizimiskájának egyik jellegzetessége volt a markáns törött orr.

A brit Sunday Times beszámolója szerint a rekonstrukció számítógépes elemző szoftverek segítségével történt. A vizsgálatok alapjául a szent koponyájának röntgenképei és méretadatai szolgáltak.

Egyszeri alkalom

A felvételek és mérések még a múlt század 50-es éveiből származnak, amikor egy anatonómus engedélyt kapott a dél-olasz Bariban a szent végső nyughelyeként szolgáló kripta felnyitására.

A kis-ázsiai Myra egykori püspökének ereklyéit török területről 1087-ben hurcolták magukkal olasz tengerészek. Szent Miklós a hagyomány szerint a 4. században ténykedett a térségben.

Markáns arcél

"Érdekes arca van. Igen férfias volt, a törött orr pedig nagyon jellegzetes vonásokat kölcsönözhetett neki" - jelentette ki Caroline Wilkinson, a manchesteri egyetem antropológusa.

A rekonstruált Szent Miklós viszont nem úgy fest, mint a Télapó, de azt úgyis a Coca Cola találta ki, jelentette ki a kutatónő. A történelmi személyt viszont az ősz szakálla összekapcsolja későbbi utánzóival.

Rövid az a szakáll

Bár az arcszőrzetet annak idején a szent rövidre nyírva viselhette. A Myra püspökét ábrázoló egykori festmények legalábbis erre utalnak, jelentette ki az antropológus.

A BBC december 18-án sugározza a "Mikulás valódi arcáról" készült dokumentumfilmet. Az amerikai stílusú Mikulás különben Hollandiából származik, az ottani Sinterklaas mintájára alakult ki.