Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Egyforintosnyi a világ legkisebb hüllője

2001.12.03. 12:08
Felfedezték a világ legkisebb hüllőjét, egy mindössze 16 milliméteres törpe gekkót, mely a Karib-tenger szigetvilágában él. A Sphaerodactylus ariasae nevű hüllőre két amerikai biológus bukkant a Dominikai Köztársaságban: Hispaniola szigetén a Jaragua nemzeti parkban, és a közeli Beata-szigeten.
Blair Hedges, a pennsylvaniai egyetem kutatója és Richard Thomas, a Puerto Rico-i egyetem kutatója a jaragua sphaero, vagyis jaraguai gekkó nevet adta a hüllőnek, latin névként pedig a Sphaerodactylus ariasae nevet választották, tisztelegve ezzel munkatársuk, Yvonne Arias, a Jaragua nemzeti park természetvédelmi aktivistája előtt.

Másfél centis a minihüllő

Az S. ariasae (A) még az S. streptophorusnál (B) is kisebb
A minihüllő felfedezői a Caribbean Journal of Science idei 3-4. számában publikálták eredményeiket. Az első jaragua-gekkót, egy nőstényt 1998 januárjában találták egy barlangban a Beata-szigeten, később további négy nőstényt és három hímet gyűjtöttek be a kutatók. A gekkó átlagos hossza 16 milliméter, vagyis akkora, mint egy egyforintos átmérője.

A nemrég felfedezett S. ariasae leginkább közeli rokonára, a S. streptophorusra hasonlít, melyet hispaniolai kisfülű sphaerónak is neveznek. Míg azonban a kisfülű sphaero leghosszabb mért példánya 25 milliméteres volt, a legnagyobb jaragua-sphaero is alig 18 milliméteres. A nyolc begyűjtött példány közül a legkisebb mindössze 14,1 milliméter hosszú, testtömegük pedig 0,12 és 0,14 gramm közé tehető. A minigekkó nemcsak méretében tér el a kisfülű sphaerótól, hanem annál arányaiban kisebb fejjel és keskenyebb, laposabb orral is rendelkezik. Mindkét gekkófaj egyedeinek testét hosszanti csíkokat alkotó apró sötét foltok díszítik, az újonnan felfedezett faj azonban sötétbarna, míg a kisfülű gekkó világosabb, szürkésbarna színű.

Szigetlakó törpék és óriások

A kutatók rámutatnak, hogy az állatvilág méretbeli szélsőségei gyakran szigeteken alakulnak ki. A két legkisebb békafaj egyike, az ibéria-hegyi eleutherodactylus, és a legkisebb madár, a Mellisuga helenae nevű kolibri is Kubában él. A legnagyobb teknős, az aldabra-teknős Aldabra szigetén őshonos, a nyugati félteke legnagyobb lepkéje, a homérosz-fecskefarkú lepke pedig Jamaica szigetén. Ez a jelenség a fajok alacsony diverzitása következtében alakult ki, a kutatók szerint a szigeteken gyakran töltenek be egyes állatfajok olyan ökológiai fülkét (niche), melyet a szárazföldön egészen más családba tartozó élőlények birtokolnak.

A gekkók rendkívül apró mérete azt jelenti, hogy testfelületük és térfogatuk aránya igen magas, tehát sok vizet veszítenek bőrükön át, és fenyegeti őket a kiszáradás veszélye. Számos száraz környezetben élő kisméretű hüllő rendelkezik kiszáradás elleni megoldásokkal, a S. ariasae azonban nem. Ez a minigekkó egyszerűen a legnedvesebb környezetet választja, így védekezik a vízveszteség ellen.