Valér
-2 °C
0 °C

Minihelikopter kémek számára

2000.08.24. 13:48
Erősen futurisztikus egyszemélyes helikoptert épít az amerikai Millenium Jet cég - adta hírül a BBC. A kémfilmekbe illő, SoloTrek nevű repülő szerkezetet a rendőrségnek és a katonaságnak szánják, bár készítő szerint a szabadidős felhasználás is elképzelhető.
A helikopter sofőrje állva irányítja a két propellerrel függőlegesen magasba emelkedő gépet, illetve testsúlyának áthelyezésével is képes irányváltoztatásra. A 87-es benzinnel működő minihelikopter egy tankolással három óra repülésre is képes, csúcssebessége óránként 130 kilométer. A fejlett azonosítórendszerrel felszerelt gép csak a különleges jogosítvánnyal rendelkező sofőrök irányításának engedelmeskedik, a sofőr személyazonosságát retinaszkennelő rendszerrel ellenőrzi.

A gépet két ellentétes irányba forgó légcsavar emeli magasba
A gépet két ellentétes irányba forgó légcsavar emeli magasba, a sofőr a propellerek forgási sebességének és dőlésszögének megváltoztatásával irányítja a helikoptert, amely egy ebédlőasztalnál alig nagyobb, vízszintes felületre is képes leszállni.

A SoloTrek légcsavarjait normál 87-es, ólommentes benzinnel működő, kétütemű motor hajtja. Az ultrakompakt, 130 lóerős, négyhengeres motor készítői szerint voltaképpen négy különálló motornak tekinthető, melyek egyetlen főtengelyt hajtanak meg. A kétütemű motorban jóval kevesebb mozgó alkatrész van, mint a négyüteműben, a négy külön henger alkalmazásával pedig a működési zavarok esélye minimalizálható. A szerkezet biztonságosságához az is hozzájárul, hogy normál üzemmódban a motor kapacitásának mindössze 50-60 százalékát használja ki, így bőven marad felhasználható erő az esetleges kényes helyzetekre.

Technikai leírása szerint a gép teljes elektromos üzemzavar esetén is képes biztonságosan leszállni. Harminc méternél magasabban történő baleset esetén a beépített mentőernyők automatikusan kinyílnak.

A gépet jelenleg a földön tesztelik, szeptembertől pedig a NASA szélcsatornájában élesben is kipróbálják. A szakemberek egyelőre nem akarnak jóslásokba bocsátkozni a szerkezet működőképességét illetően. William Warmbrodt, a kaliforniai NASA Ames Research Centre munkatársa szerint elképzelhető, hogy nem fog felszállni a SoloTrek, fejlesztéséből azonban mindenképpen tanulhatnak a repülőmérnökök.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!