Sára, Márió
2 °C
6 °C

Készülnek a Mir2 tervei

2001.04.15. 10:40
Kapcsolódó cikkek (1)
Az orosz űrhivatal alig három héttel Mir tűzhalála után bemutatta a Mir2 terveit. Igaz, az űrállomás továbbfejlesztett, hipermodern változatát anyagi fedezet híján egyelőre nem építik meg, műszaki megoldásait azonban felhasználták a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmenseinek tervezésekor.
Folyamatban van az emberi irányítású űrhajók illetve űrállomások következő generációjának fejlesztése, nyilatkozta a Space.com-nak Mikhail Szinelscsikov, az orosz űrhivatal igazgatója. Az egyelőre papíron létező projektek kivitelezéséhez azonban a Nemzetközi Űrállomás elkészülte előtt semmiképpen sem látnak hozzá.

"A Mir2 a Szaljut- és Mir-típusú űrállomás-koncepciók továbbfejlesztésének eredménye" - mondta Leonyid Gorskov, a Mirt készítő RSC Energia cég egyik vezető tervezőmérnöke. "Mindegyik új űrállomás az előző állomás szerkezetének és működésének részletes elemzése alapján készült, a tervezés során próbáltuk kijavítani az előző változat hibáit." Gorskov elismerte, hogy noha a Mir ugyancsak robusztus gépnek bizonyult, és felállította az emberi irányítású űrjárművek élettartamának rekordját, megsemmisítésekor már nem volt igazán modernnek nevezhető.

A Mirnek több tervezési hibája is volt Gorskov szerint, az egyik és legfontosabb hiba az állomás áramellátásának elégtelensége bizonyult. Hiába borították ugyanis a Mir valamennyi szabad felületét hatalmas napelemek, azok nem mozoghattak szabadon (csak két szabadsági fokuk volt), ezért gyakran beárnyékolták egymást.

A Mir2 tervezői olyan napelemeket szánnak az új űrállomásra, melyek távolabb helyezkednek el az űrállomás testétől, ezért jobban tudják követni a Napot. A Mir irányítási és meghajtórendszerét is modernizálták a mérnökök "A Mir orbitális dőlésszögével sem voltunk megelégedve" - mondta Gorskov a Space.com-nak. - "Az 51,6 fokos dőlésszög miatt az állomás Oroszországnak csak egy részét fedte le. Az új állomás dőlésszöge 65 fokos lesz."

Gorskov szerint a Mir2 számos részötletét alkalmazták a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmenseinek tervezésekor. Amennyiben egyszer megépítik a Mir2-t, tervezésénél és üzemeltetésénél is hasznát vehetik a Nemzetközi Űrállomás (és persze a Mir) működése során szerzett tapasztalatokat.