Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A Mir utolsó órái

2001.03.18. 15:20
A Moszkva melletti, koroljovi földi irányítóközpontban az orosz hagyományoknak megfelelően halotti torral ünneplik meg a Mir űrállomás zökkenőmentes, a terveknek megfelelő megsemmisítését, s emellett gyűjtést kezdtek, hogy egy emlékművel, vagy más méltó módon örökítsék meg az utókornak az űrkutatás történelmének fontos szakaszát jelképező bázis emlékét.
2001. március 23. 14:27
Emlékmű és halotti tor

Az orosz űrközpontban teltház volt a péntek hajnali "előadáson", még a karzatot is megerősítették, hogy a több mint száz külföldi diplomatát biztonságosan elhelyezhessék. A Mir megsemmisülését egyáltalában nem követte "halotti csend", érezni lehetett a megkönnyebbülést, hogy minden rendben lezajlott, s erről mindenki rögtön nyilatkozott is az újságírók hadának. Az orosz irányítóközpont dolgozóit a sikeres megoldás kapcsán Mihail Kaszjanov orosz kormányfő is köszöntötte, külön kiemelve, hogy a végső búcsú zavarmentes volt, s arra a kormány szabta határidőn belül sor került.

Jurij Koptyev, az orosz űrhivatal, a Roszaviakozmosz vezérigazgatója azt hangoztatta, hogy az orosz űrkutatás újólag bizonyította: rendkívüli feladatok sikeres megoldására képes. Koptyev kezdeményezte egy Mir-emlékmű létrehozását, s saját adományát is felajánlotta e célra.

A koroljovi űrközpontban több alsóházi képviselő is ott volt, köztük volt űrhajósok is, akik túl korainak ítélték a Mir-program lezárását. Koptyev távozását követelték, s egy Mir-2 program beindítását. Ilja Klebanov orosz miniszterelnök-helyettes viszont már korábban közölte, hogy erre Moszkvának pénzhiány miatt a következő másfél évtizedben aligha lesz alkalma, marad tehát a nemzetközi űrállomás tekintetében való együttműködés.

Az orosz űrhivatal elnöke ugyanakkor pénteken jelezte, hogy igenis vannak terveik egy "különleges rendeltetésű űrállomás" létrehozására, de minden a finanszírozáson múlik. Koptyev sem tagadta, hogy a Mir-program lezártával a szakembereknek csak egy része megy át a szomszédos terembe, ahol a nemzetközi űrállomással foglalkoznak, sokakra nyugdíjazás vár, s szükséges a fiatalítás is.

Koptyev végül pénteken leszögezte, hogy az amerikai Dennis Tito "űrturistát" mindenképpen felküldik áprilisban a nemzetközi űrállomásra - tetszik ez Washingtonnak, vagy sem -, hiszen az orosz űrcégeknek nem csak erkölcsi, de pénzügyi felelősségük is van az űrutazás tekintetében. Figyelemre méltó, hogy Koptyev határozott üzenete a NASA-nak, az amerikai űrhivatalnak egy nappal azután hangzott el, hogy Washington félszáz orosz diplomatát utasított ki.

2001. március 23. 14:17
A Mir lezuhanása nem veszélyeztette a Föld egyetlen lakott területét sem

A Mir orosz űrállomás 15 éves "szolgálat" után pénteken reggel az előre meghatározott ballisztikus pályára vezérelve a Föld légkörében megsemmisült, illetve maradványai becsapódtak a Csendes-óceán kijelölt körzetében.

A csaknem 140 tonnás űrmonstrumot az oroszországi Koroljov űrközpontból éjszaka, illetve reggel három fékezési manőverrel irányították a Föld sűrű légkörébe, ahol - 80 kilométeres magasságban - közép-európai idő szerint háromnegyed hétkor elkezdett égni, majd darabokra vált szét. Azu égést "túlélő" maradványok döntő többsége a Csendes-óceán nyugati medencéjében, a déli szélesség 40. és a nyugati hosszúság 161. fokánál hullt le. Az utolsó törmelékdarabok Ausztrália keleti partjaitól mintegy 5800 kilométerre, szintén elhagyatott térségben csapódtak a vízbe.

A Mir több égő, izzó darabja valóságos fehér tűzlabdaként száguldott át a Fidzsi-szigetek legnagyobb tagja, Nadi felett is, a szigeteket négy mennydörgésszerű hangrobbanás is megrázta, de egyik izzó darab sem hullott a szárazföldre. Egy helyi, az eseményt 8000 méter magasságból szemlélő pilóta a jelenséget "élete legszebb tűzijátékának" nevezte. A CNN helyszíni tudósítója szerint a rendkívüli látványra összegyűltek valóságos extázisba estek, különösen döbbenetes volt egy, az égbolton mintegy másfél percig látható hosszú, narancssárga csík. Mint Rob Griffith, az AP fotósa mondta, olyan érzése volt, mint ha reflektorral világítottak volna a szemébe. Egy nyugati és orosz szakértőkből álló csoport, amelynek tagja volt négy, korábban a Miren szolgált űrhajós is, lemaradt a végső pillanatokról. Ők két repülőgéppel "űzték" a Mirt, de elkalandoztak a nagy látvány színhelyétől, így csupán egy kis foltot láttak.

A megsemmisítési manőver aggodalmat váltott ki a Csendes-óceáni országok körében, így Ausztráliában, Új-Zélandon és Japánban, annak ellenére, hogy az orosz illetékesek több ízben hangsúlyozták: Moszkva képes a biztonságos lehozatal végrehajtására. A vállalkozás azonban kockázatos volt, hiszen a Mir volt minden idők legnagyobb tömegű űrállomása, és a róla leszakadó egyes fémdarabok elérték a 800 kilogrammot is. Ezek - ha nem a kijelölt területre zuhannak - óriási pusztítást végezhettek volna. Új-Zéland különösen egy halászhajóraj miatt aggódott: 27 hajó ugyanis az előre bejelentett becsapódási zónába tévedt, és a hatóságok sokáig nem tudtak kapcsolatot teremteni a hajósokkal. Végül azonban a hajókban nem esett semmiféle kár. Ausztrália is megerősítette a problémamentes befejezés tényét. Japánban, amely felett az űrállomás egy óra hosszat repült, Mori Josiro kormányfő - szóvivője útján - országa lakosságának megkönnyebbülését hangoztatta, és köszönetet mondott az orosz tervezőknek, repülésirányítóknak.

Washingtonban az amerikai űrkutatási hivatal szóvivője megerősítette: minden rendben, a tervek szerint zajlott le. A chilei légierő illetékes parancsnoka szerint "a Mir lezuhanása nem veszélyeztette a Föld egyetlen lakott területét sem".

"A műveletet példásan végrehajtottuk, szakértőink nem hibáztak el egyetlen lépést sem - jelentette ki Jurij Koptyev, az orosz űrkutatási hivatal vezetője. - Bebizonyítottuk, hogy nemcsak létrehozni tudunk technikai eszközöket, hanem bánni is tudunk velük. Oroszország továbbra is űrnagyhatalom marad. Minden komoly tervnek megvan a maga élettartama. Ez a logikus vége egy nagyon hosszú és összetett programnak." Ugyanakkor Jurij Szemjonov, a Mirt megalkotó cég vezetője szerint az űrállomás még legalább 2-3 évig működhetett volna, ha lett volna ehhez elegendő pénz.

2001. március 23. 07:47
Az űrállomás darabjai átszáguldottak a Fidzsi-szigetek fölött

Becsapódás előtt
Az orosz NTV felvétele
A Mir űrállomás egyes lángoló darabjai átszáguldottak a Fidzsi-szigetek legnagyobb szigete fölött, de az első jelzések nem szólnak arról, hogy a szigetre is hullott volna belőlük.

Az AP hírügynökség ott tevékenykedő újságírói látták és filmre vették, hogy az űrállomás több égő darabja, a szigetcsoport fölött áthaladva, déli irányba húzott tovább. A Mir utolsó perceit észlelte egy pilóta is, aki 8000 méter magasan repült a Fidzsi-szigeteki Nadi fölött. Az ő elmondása szerint az űrállomás darabjai nagy magasságban, és még napsütésben is rendkívüli fényt sugározva, óriási sebességgel haladtak, hosszú füstcsóvát húzva maguk után. A pilóta másodpercekig látta a megsemmisülő darabokat.

2001. március 23. 07:24
Az űrszemét a kijelölt körzetbe csapódott

A Mir űrállomás maradványai a Csendes-óceán kijelölt körzetébe csapódtak - közölte pénteken az orosz földi irányítóközpont.

Az orosz szakemberek mérései szerint a törmelékraj központja a déli szélesség negyvenedik fokának és a nyugati hosszúság százhatvanadik fokának metszésénél volt. Ez másfél ezer kilométerre délnyugatra "csúszott" az eredetileg számított szóródási centrumhoz képest, de így is benne volt a hozzávetőleg egymillió négyzetkilométeres becsapódási zónában.

Az eltolódás azzal magyarázható elsősorban, hogy az űrbázis hajtóműveiből teljesen kiégették az üzemanyagot, így azok a tervezettnél valamivel hosszabb ideig működtek, nagyobb lett a fékeződés, meredekebb a pálya, de ennek eredményeként jócskán leszűkült az űrszemét szóródási körzete is.

2001. március 23. 07:19
Megsemmisült az űrállomás

Zuhanópályán
Az orosz NTV felvétele
A Mir űrállomás megszűnt létezni, miután a péntek reggeli fékezőimpulzusokat követően - közép-európai idő szerint háromnegyed hétkor - belépett a Föld atmoszférájának sűrűbb rétegeibe.

Csaknem 80 kilométeres magasságban égni kezdett a Mir, az űrállomás darabjaira töredezett. A legújabb jelzések szerint a törmelékraj össztömege 12 tonna körüli. Az űrállomásról előbb a napelemek törtek le, majd felhevült a bázis elemeinek burkolata, és tűzgolyóvá vált a csaknem 140 tonnás űrmonstrum.

Az orosz földi irányítóközpont pénteki közlése szerint a Mir az előre kiszámított ballisztikus pályán semmisült meg.

2001. március 23. 06:55
Megkezdődött a Mir szabadesése

Sikeresen zajlott le a Mir fékezésének harmadik, utolsó manővere is. Közép-európai idő szerint 6 óra 27 perckor befejeződött az űrállomás és a hozzá kapcsolt Progressz űrhajó hajtóműveinek utolsó fékező művelete.

A hajtóművekből kiégett az üzemanyag, és az űrállomás megkezdte szabadesését - jelentette a dpa, az orosz földi irányítóközpontra hivatkozva.

2001. március 23. 06:18
A hajtóművek "búcsúsortüze"

Fékezés előtt
Az orosz NTV felvétele
A hajtóművek "búcsúsortüze" 21 és fél percig tart, s annak végén a Mir már Oroszország csendes-óceáni partvidéke felett ereszkedik lefelé. Az orosz szakemberek ugyanakkor nem zárták ki, hogy tovább is működtetni fogják a Mir és a hozzá kapcsolt Progressz teherűrhajó hajtóműveit, hogy teljesen kiégessék az üzemanyagot.

Az előzetes számítások szerint a kiszolgált orosz űrállomás 6 óra 44 perckor lép be a Föld sűrűbb légkörébe, ekkor süllyed száz kilométeres magasságba. Nyolc perccel később, 6 óra 52 perckor már 80 kilométeres magasságra süllyed, s a 137 tonnás monstrum ekkor kezd darabjaira széthullani, elégni a szabad zuhanásban. Az el nem égett darabok hét óra után tizenhárom másodperccel kezdenek az óceán vizébe csapódni.

A Mir nem semmisül meg teljesen, legalább húsz tonna űrszemét éri majd el a Föld felszínét. Egyes darabjai akár a 2,77 tonnát is elérhetik, s óránként csaknem ezer kilométeres sebességgel - vagyis gyakorlatilag hangsebességgel - csapódnak be a vízbe.

2001. március 23. 03:52
Sikeresen végrehajtották a második fékezőimpulzust is

A koroljovi földi irányítóközpont bejelentette péntek hajnalban, hogy sikeresen végrehajtották a második fékezőimpulzust is: a Mir űrállomáshoz kapcsolt Progressz teherűrhajó hajtóművei közép-európai idő szerint pontosan három órakor működésbe léptek, és 23 perc elteltével leálltak.

Az űrállomás Afrika keleti partvidéke fölött haladt a hajtóművek bekapcsolásakor, és az orosz Távol-Kelet felett repült a leállás pillanatában.

A 15 éves Mir még kétszer körberepüli a Földet, mielőtt közép-európai idő szerint reggel hat óra hét perckor utoljára beindítják a Progressz hajtóműveit. Ezt követően az űrállomás szabadesésbe kezd, és ha minden a terveknek megfelelően alakul, egy része még a légkörben elég, majd darabokra hullik és a Csendes-óceánba zuhan.

Az orosz szakértők véleménye szerint több mint 99 százalék az esélye annak, hogy a Mir megsemmisítésének folyamata sikeresen végződik. Abszolút bizonyossággal azonban nem állítható az, hogy semmiféle váratlan esemény sem következik be a hátralévő időben - írta az ITAR-TASZSZ.

2001. március 23. 03:25
Megkezdődött a megsemmisítés végső szakasza

Péntek hajnalban megkezdődött a Mir orosz űrállomás megsemmisítésének legutolsó szakasza. A végső fékezési manőver első szakasza pontosan a tervek szerint ment végbe, ami ez azt jelenti, hogy növekszik az egész művelet sikeres végrehajtásának esélye.

A koroljovi földi irányítóközpont által kiadott parancsnak megfelelően a Mirhez kapcsolt Progressz teherűrhajó hajtóművei közép-európai idő szerint hajnali egy óra 31 perckor bekapcsolódtak és mintegy húsz percen keresztül működtek.

A végső fékezési manőver megkezdésének pillanatában a Mir a Csendes-óceán fölött, az Egyenlítőtől északra repült, a hajtóművek leállásakor pedig Kamcsatka fölött haladt. Az űrállomás minden rendszere normálisan működik, a röppálya adatai pontosan megfelelnek az előre kiszámított adatoknak - jelentette az ITAR-TASZSZ.

A Progressz hajtóműveit még kétszer kapcsolják be: legközelebb közép-európai idő szerint három órakor, amikor az űrállomás Afrika keleti partvidéke fölött repül át, majd végül hat óra körül, akkor a Földközi-tenger felett halad majd a Mir.

A légköri súrlódás miatt a Mir egy része, a viszonylag könnyű és vékony szerkezeti elemek 100-110 kilométeres magasságban elégnek. A nagyobb tömegű szerkezeti elemek szétválása 90-80 kilométeres magasságban kezdődik el. A modulok szétszakadnak, darabokra törnek, egyes részeik elégnek, mire 40-50 kilométerre megközelítik a Földet.

A bizonytalanság ekkor kezdődik: az eredetileg 130 tonnás monstrum maradék része mintegy 1500 darabra esik szét, amelyek össztömege a 20-50 tonnát is elérheti. A törmelék elméletileg a Csendes-óceán Új-Zélandtól Dél-Amerikáig húzódó - hatezer kilométer hosszú és kétszáz kilométer széles - szakaszába hullik bele péntek reggel közép-európai idő szerint fél nyolc és nyolc óra között. Emberi irányítás itt már nem lesz, de a becsapódást több tényező is befolyásolja majd, így a széljárás vagy egy esetleges vihar.

2001. március 22. 22:29
Immár visszafordíthatatlan a Mir megsemmisítésének folyamata

A MIR irányítóközpontja
Ma késő délután a moszkvai repülésirányító központban sikerült megkezdeni az űrállomás orientációjának megváltoztatását, és csökkentették a szögsebességet is. A Mir lehozásának folyamatát "dinamikus" üzemmódba állították át, ami Vlagyimir Szolovjov repülésirányító szerint azt jelenti, hogy a megsemmisítés folyamata immár visszafordithatatlan. Március 23-án 3:33-kor a központi számitógép kiadja az első fékező impulzust, aztán a második körnél 5:02-kor a következőt. Két további körnél a szakemberek leellenőrzik az űrállomás pályáját, az atmoszféra állapotát és telemetrikus méréseket végeznek. Ha valami gondot tapasztalnak, akkor nem adják ki az utolsó fékező impulzust.

Ha mindent rendben megy, akkor március 23-án 9:30 körül az űrállomás el nem égett darabjai a Csendes-óceánba hullanak. Az orosz szakemberek állítása szerint a várható becsapodás helye - déli szélesség 44,2 foka és a nyugati hosszúság 150,4 foka - lakatlan övezet, hajó- és repülési útvonalak nem vezetnek rajta keresztül. Új-zélandi források szerint néhány hajójuk a figyelmeztetés ellenére mégis a térségben tartózkodik, rádión próbáltak kapcsolatba lépni velük, de ez nem mindig sikerül.

2001. március 22. 12:52
Brit szakértő a nem elhanyagolható kockázatról

Nem elhanyagolható a kockázata annak, hogy zuhanás közben a Mir orosz űrállomás letér pályájáról, és katasztrófát idéz elő a Földön - állítja egy brit szakértő.

Andre Balogh, a londoni Royal College űrkutatási szakértője szerint nem valószínű egy ilyen esemény bekövetkezte, de nem is elhanyagolható a kockázat.

A sok apró törmelék mellett akár autóbusznyi nagyságú, 25 tonnás darabok is megmaradnak az űrbázisból a földi légkörbe való behatolás után, és eddig még soha nem történt kísérlet ilyen nagy tárgyak visszahozatalára - idézte a szakértőt az AFP.

Balogh szerint három váratlan fejlemény is bekövetkezhet: megszakadhat a rádiókapcsolat a Mir és a Föld között, miként az karácsonykor 24 órára bekövetkezett, meghibásodhatnak a hajtóművek, ami a pályáról való letérést okozhatja, továbbá bármilyen egyéb váratlan esemény bekövetkezhet a légkörben való megsemmisülés pillanatában.

- Az oroszok óriási tapasztalatokkal rendelkeznek tárgyak világűrből való visszahozatalát illetően. Meglehetősen nyugodtak lehetünk, ám az űrben semmi sem holtbiztos, és a Mir múltbéli problémáira tekintettel az utolsó pillanatig felmerülhetnek kérdések - fejtette ki a brit űrszakértő.

A 137 tonnás Mir pénteken reggel, közép-európai idő szerint fél nyolc és nyolc között semmisül meg a Csendes-óceán déli része felett, egyes roncsdarabjai hozzávetőleg egymillió négyzetkilométeres zónába hullanak.

A tengerbe zuhanás helyszínének valószínű középpontjaként Moszkvában csütörtökön a déli szélesség 44,2 fokát és a nyugati hosszúság 150,4 fokát adták meg. Az el nem égő törmelékek azonban bárhol leeshetnek a déli szélesség 30. és 53. foka, és a nyugati hosszúság 90. és 175. foka között. A becsapódás helyszínét pontosabban azonban majd csak a harmadik, döntő fékezési kísérlet után, vagyis pénteken reggel 6 órától lehet megjósolni.

Új-Zélandon közben sikerült kapcsolatba lépni azzal a 27 halászhajóval, amely a jelenleg várható becsapódási övezetben tartózkodik, és figyelmeztetni őket a kockázatokra. Az "űrszemét" okozta veszélyekre tekintettel pénteken várhatóan egy órával késleltetik 5 nemzetközi repülőjárat indítását a szigetországból.

2001. március 21. 22:07
Célkereszt a Mirnek

Egy tréfás kedvű ausztrál farmer felkészült arra az esetre, ha a becsapódó darabok mégis irányt tévesztenének. Garry Maguire hatalmas keresztet nyírt a fűbe queenslandi birtokán, hogy az űrbázis roncsai odataláljanak. "Nem igazán bízunk meg a jelenleg felettünk lebegő orosz technológiában" - mondta.

2001. március 21. 18:08
Terv szerint megy a Mir lehozása

Terv szerint halad a Mir lehozatala, szerdán 220 kilométerre csökkent az állomás pályájának magassága. A légiirányítók készülnek a csütörtöki stabilizációra, mely során felélesztik az állomás számítógépes orientációs rendszerét és megfelelő szögbe állítják a Mirt. Ezután bekapcsolják a Progressz teherűrhajó rakétáit, amely rakétáinak három lökésével belöki az állomást a Föld légkörébe. A Mir pénteken zuhan lángolva a Csendes-óceánba valahol Új-Zéland és Chile között.

2001. március 21. 15:07
Mir-riadalom Tajvanon

Tajvani szakemberek szerdán komoly formában arra figyelmeztettek, hogy a Mir orosz űrállomás egyes roncsdarabjai pénteken esetleg országuk területén csapódhatnak be.

- Ha az űrállomás akár csak egyórás késedelemmel lép be a Föld sűrű légkörébe (ahol javarészt elég), az azzal járhat, hogy a kiszolgált létesítmény egyes, az elégést "túlélő" maradványai Tajvanon csapódnak be - hangoztatta szerdán Tajpejben a tajvani országos űrkutatási hivatal, és arra hívta fel a lakosságot, hogy pénteken 14 és 15 óra között maradjon otthonában.

A kiszolgált 137 tonnás Mir űrállomás összesen mintegy 20 tonnát kitevő maradványai a tervek és számítások szerint "valahol a Csendes-óceán déli részén" csapódnak be, de óriási szóródással: az orosz űrközpont becslései szerint az "űrhulladék" által érintett vízfelület, illetve terület nagysága akár egymillió négyzetkilométer is lehet.

2001. március 21. 08:57
Kritikus magasságban a Mir

A Mir űrállomás szerda reggelre a megsemmisítése szempontjából kritikus, 220 kilométeres pályamagasságra süllyedt.

A Moszkva melletti, koroljovi orosz űrközpont szakértői így most már hozzáláthatnak az utolsó három fékezőimpulzus végső előkészítéséhez, a megsemmisítés záró szakasza röppályájának pontos kiszámításához, "felépítéséhez".

Az orosz földi irányítóközpont szerdai közlése szerint a Mir és a hozzá kapcsolt Progressz teherűrhajó - ez utóbbi hajtóművei döntő szerepet játszanak a 137 tonnás űrmonstrum fékezésében - berendezései normálisan működnek, s zavartalan a rádiókapcsolat is az űrbázissal, amely kész a földi parancsok fogadására.

A Mir pénteken reggel - közép-európai idő szerint fél nyolc és nyolc között - semmisül meg a Csendes-óceán fölött.

A kiszolgált orosz űrbázis "szabad, de felügyelt sodródása" után a földi irányítóközpont pénteken hajnalban, közép-európai idő szerint várhatóan fél kettő után néhány perccel adja ki a parancsot az utolsó három fékezőimpulzusra, amelyet a Progressz teherűrhajó segítségével hajtanak végre. Előzőleg a Nap felé fordítják a sodródó bázist, hogy biztonságos irányítása érdekében teljesen feltöltsék napelemeit. Az első fékezőimpulzus és a megsemmisülés között csaknem hét óra telik el, vagyis eléggé hosszúra nyúlik a Mir "agóniája".

A Mir azon törmelékei, amelyek nem semmisülnek meg a Föld légkörében (ez várhatóan 20 tonna körüli "űrszemét"), a Csendes-óceán déli részébe zuhannak, közel egymillió négyzetkilométeres zónába. Orosz részről cáfolták azokat a feltételezéseket, hogy a Mir törmelékcsóvája rossz esetben akár Dél-Amerikát is elérheti. A moszkvai humor azonban nem hagyta ki ezt a ziccert sem: "A Mir űrállomás március 23-án a kijelölt övezetben, a Csendes-óceán déli része felett semmisül meg - jelezte hivatalosan az orosz kormány a Japánnak és néhány dél-amerikai országnak küldött részvéttáviratában" - hangzik a legújabb moszkvai vicc.

2001. március 21. 06:33
A chilei kormány tiltakozik

A chilei kormány tiltakozását fejezte ki az orosz hatóságoknál a Mir orosz űrállomás megsemmisítésének terve miatt.

Az űrbázis a tervek szerint pénteken semmisül meg 15 éves szolgálat után. Nagy része ugyan elég a Föld légkörében, de mintegy 1500 darabja a Csendes-óceánba zuhan Új-Zéland és Chile között. Összesen mintegy húsz tonnányi törmelék szóródik szét egy kétszáz kilométerszer hatezer kilométeres térségben.

Soledad Alvear chilei külügyminiszter kijelentette keddi sajtóértekezletén: Chile nem fogadja el azt, hogy a Csendes-óceánt "űrszemét lerakóhelyének" használják. Egyúttal sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy semmiféle nemzetközi jogszabály sem szabályozza ezt a kérdést.

Tiltakozása további jeleként a chilei külügyminisztérium utasította Oroszországban akkreditált nagykövetét, Pablo Cabrerát, hogy az orosz meghívás ellenére se legyen ott a Koroljov űrközpontban, amikor a Mir megsemmisítésének legvégső szakasza bekövetkezik.

Az EFE jelentése szerint a chilei hadsereg, a légierő és az elnöki hivatal folyamatosan működő koordinációs központot állított fel annak érdekében, hogy kezelni tudja a Mir megsemmisítésekor esetleg bekövetkező szükséghelyzeteket. Bár szakértők úgy vélik, hogy a Mir visszatérése a Föld légkörébe igen csekély mértékben fenyegeti Chilét, azt nem tudják teljes bizonyossággal garantálni, hogy nem következik be semmiféle váratlan esemény.