Alfréd
-2 °C
2 °C

Agresszív mutánsok az űrből

2001.03.09. 17:45
Kevesebb mint két hét múlva a veterán orosz űrállomás tizenöt év után a Csendes Óceánban zuhan. Az állomás fedélzetén kifejlődött különleges agresszív gombafaj ismeretlen veszélyt jelent az ökoszférára.
A Mir űrállomás tizenöt évig tündökölt, a szovjet űrprogram koronaékköveként. Azon kevesek akik valaha jártak ott, az életüket beragyogó egyszeri élmény mellett arról is megemlékeznek, hogy az űrállomáson a nap huszonnégy órájában olyan zaj volt, mint egy metróállomáson a szerelvény beérkezése előtt, és olyan bűz, mint egy szennyvízbe fulladt roncstelepen.

A zajt a folyamatosan működő légcserélők, időnként az állomás helyzetét stabilizáló pörgettyűk, és az ezernyi tudományos műszer, kütyü és az őket irányító számítógépek szolgáltatják. A szagot pedig az állomás belsején bársonyos fehér takaróként tenyésző gombák - e kettő közül az utóbbi bizonyult a komolyabb problémának.

Megesz az űr

Már a spájzban vannak
A Miren tenyésző gomba annak a földi gombafajnak a mutációja, amely több műemlék (Taj Mahal, Akropolisz) állagának romlásáért felelős. A követ és fémet roncsoló agresszív több mint negyven féle gombafajta gonosz lebontó tevékenysége mellett toxikus gázok kibocsátásával is súlyosbítja a helyzetet.

A két emeletes családi ház nagyságú elzárt űrállomáson kifejlődött mutáció különösen agresszívan fogyasztja el a különböző kábeleket - emiatt fordultak elő az utóbbi időben egyre gyakrabban meghibásodások, míg végül az állomás működőképességének megőrzése érdekében az űrhajósok már szinte kizárólag a gombák ellen küzdöttek.

Szuperpenész

Az első jelzés alig pár évvel a felbocsátás után, 1988-ban érkezett. Egy elgyötört kozmonauta az állomás egyik ablakánál arra várt, hogy végre megpillanthassa a Földet. Amikor azonban a nagy kékség megjelent, emberünk egy bolyhos gombatenyészetet látott maga előtt, amely a szigetelés alól elbújva megtapadt az ablakon.

Natalia Novikova mikrobiológus a Földön három különböző penészgombafajtát azonosított. A jellemzően trágyadombokon fellelhető, idegrendszeri- és tüdőbetegségekért felelős aspergillus egyik mutációját. Penészt és Cladesporiumot. A gombák savval hígítva bármit felhasználnak tápanyag gyanánt.

A Mir már a felső légkörben jár
Jerry Linenger, epidemológus 1997-ben járt a Miren. Linenger petricsészékben elhelyezett mintákon szerette volna lemérni a gombák szaporodásának sebességét. A pár napos kísérlet alig fél nap alatt véget ért: a lezárt csészéket ennyi idő alatt totálisan kitöltötték az űrgombák. Az utazásról írt könyvében Linenger úgy emlékezik, hogy az űrállomáson elburjánzott gombák miatt általában igyekeztek távol tartani magukat minden felülettől.

A Nemzetközi Űrállomás előkészítése során a NASA jó hasznát vette az orosz tapasztalatoknak. Kísérleteik során a mutáns gombák viszonylag rövid idő alatt granulátummá rohasztották a műanyagot, és elkorrodálták a fémeket. Az Alphán már meg is történt ez első alapos gombaellenőrzés. Egy Mars-utazás esetén elengedhetetlen, hogy eredményesen fel tudják venni a harcot az agresszív mutáns űrgombákkal.

Mi vár odalenn?

Az orosz NTV-nek adott interjújában Jurij Karas arra a kérdésre, hogy mi történik, amikor a Mirt március közepén a Csendes Óceánba süllyesztik Új Zéland közelében, szomorú arccal azt felelte, fogalma sincs.

"A mutáns gombák komoly károkat okozhatnak az emberiségnek. A végső következtetéseket csak azután vonhatjuk le, amikor véget ér a kutatás." - így Karas.

A kísérlet első szakasza pár héten belül a Mir űrállomás lehozatalával egy időben lezárul. Nyáron menjünk ki a tengerpartra megnézni, hogy odaértek-e már a gombák.