Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Hazatér a Mir

2001.03.18. 15:54
Kedves űrmániások, szakemberek, érdeklődők, hölgyeim és uraim! A napokban visszatér a Földre a huszadik századi űrrepülés legnagyobb szabású vállalkozása, a szovjet tudomány koronaékköve, az emberiség által a világűrbe juttatott legnagyobb szerkezet. A Mir betöltetlen űrt hagy maga után az űrben és sokak szívében.
Mir. Jelentése: világ, béke, világbéke.

A teljesen kiépített állapotában egy családi ház térfogatával bíró űrállomás körülbelül hatvanhatezerszer kerülte meg a Földet. Felépítése hozzávetőlegesen 4,2 milliárd dollárba került. A Mir tizenöt évet töltött felettünk, és nagyon sok érdekes dolog történt itt is, ott is. Az, hogy itt mi történt nagyjából ismert - legyen elég annyi, hogy felbomlott a kétpólusú világrendszer, amely pályára állította.

Linkfesztivál
? A Mir-krónika
? A Mir részei

? Orosz űrügynökség
? NASA
? Expedíció a visszatérő Mirhez
? Szovjet űrhajósok életrajzai
? Amerikai űrhajósok életrajzai
? A szovjet űrprogramban részt vevő külföldi űrhajósok arcképcsarnoka
? Jurij Gagarin Űrhajósképző Központ
? A Mir helyzete
? A Mir-repülések története
? Mir videoarchívum az Írisznél
? Virtuális Mir
? Energija
? MirCorp
? Spacehab
? Mit eszik egy űrhajós?
? Bajkonur

Egyéb:
? A Mir valódi veszélyei (Frankó)
Fórumok:
? Kínai űrhajó
Orosz és amerikai űrhajók negyvenhat utat tettek meg a Mir és a Föld között. A fedélzeten huszonháromezer tudományos kísérletet végeztek (nem számítva a Pierre Kohler francia csillagász által kitalált sztorit a fedélzeten kipróbált 10 szexuális pozícióról). Valerij Poljakov 438 napig tartózkodott itt, nála többet egyhuzamban eddig senki sem töltött az űrben. Szergej Avdejev három küldetésén összesen 747 napot töltött az űrben. Rekord. Anatolij Szolovjov tizenhat űrsétát hajtott végre az állomás körül, összesen hetvenhét órát töltött az űrben. Rekord.

Ott száznégyen jártak. Negyvenkettőt közülük a Szovjetunió és utódai küldtek a fedélzetre (ők a kozmonauták). Hetet a NASA (ők az asztronauták). Ketten magánpénzen utaztak. A többiek a fegyverkezésben kevéssé érdekelt nemzetek űrszüzességét vették itt el (Afganisztán, Franciaország, India, Japán, Nagy-Britannia, Mongólia, Olaszország, Szíria, Szlovákia) Ezekkel jobb években hetvenötmillió dollárt keresett a szovjet vagy orosz űrügynökség.

Életveszélyes nosztalgia

Vidám zenés mulatság a Miren
Az űrállomás legalább háromszor állt a végpusztulás szélén 1997-ben és 1998-ban. Ez idő alatt, ugyanaz a legénység - Vaszilij Cibiljev, Alexander Lazutkin és Michael Foale - ugyanennyi alkalommal volt életveszélyben. (Az első Mirre lépő amerikai, Norman Thagard szerint a zajon és a bűzön túl az unalmat volt a legnehezebb elviselni az állomáson.)

Cibiljev a Földön Oroszország nyomorult gazdasági helyzetét okolta amiatt, hogy kifejezetten rémálomszerű volt tartózkodása a Miren. A küldetést és a Progressz teherűrhajóval bekövetkezett ütközést összegző jelentésben természetesen nem erről esett szó, hanem a körülmények szerencsétlen összejátszásáról - az ember általában nem fotóztatja magát hátulról, ha ki van a segge.

Egyszer fenn
A gazdasági nehézségekkel küzdő Oroszország már nem tudja pénzelni az amúgy is leszolgált Mirt. Az állomás fenntartásának költségeit az űrbe vágyó nemzetek és milliomosok pénze sem fedezhette. A NASA a Progresszel való kis híján végzetes ütközést követően, igen nagy erővel kezdett kampányolni amellett, hogy az erőforrásokat az életveszélyessé váló Mir helyett immár a Nemzetközi Űrállomásra fordítsák.

Putyin, az orosz elnök lehet, hogy érzi a tárgyból áradó szocialista űrromantikát, de tudja, hogy a józan ész azt diktálja, hogy az amerikaiaknak igazuk van. A Mir lejön.

A terv nem változott

Óceánba fékezve

A száznegyven tonnás szerkezet a tervek szerint Tahititól délre, Új-Zélandtól keletre kétezer mérföldnyire zuhan a Csendes-óceánba. Kétharmada elég a légkörben, a megmaradó ötven tonna különböző méretű izzó darabokban záporozik majd a vízbe, egy több ezer kilométer hosszúságú sávban. Ez a legnagyobb űrből érkező tárgy, az 1908-as tunguzkai meteor becsapódás óta.

Van, aki attól tart, hogy ha Bajkonur felett nem tudják beindítani a fékezőrakétákat, akkor az állomás földi kontroll nélkül zuhan majd oda, ahova sikerül. A japánok leviszik a kecskét a pincébe (1997-es poén, első cikkem a Mirről szólt). Van, aki repülőgépen próbálja meglesni a Mir halálát.

Vége a szovjet űrprogramnak, vége a legnagyobb, legveszélyesebb és legkalandosabb űrtárgynak, a Mirnek. Csókolom!