Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Ingyen tudás az MIT-től

2001.04.19. 21:40
Hogyan készülnek az ipari robotok? Vajon rendelkeznek az újszülöttek valamifajta ősnyelvvel? Hogyan lehet kifejleszteni a tökéletes titkosítási módszert? Ezekre a kérdésekre hamarosan megtalálható lesz a válasz a http://web.mit.edu címen, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) honlapján. Azt a tudást, amiért a hallgatók évi 26 ezer dollárt fizetnek, az egész világ ingyen megkapja. Az egyetlen bibi, hogy ennek alapján nem lehet az MIT-nél vizsgákat tenni, az olvasgatva szerzett képesítésről nincs papír.
A világ másképp nézne ki, ha nem lenne a 136 évvel ezelőtt alapított az MIT. A bostoni központú tudományos intézményben az elmúlt évtizedek során olyan találmányok születtek, mint a súlyos égési sérültek életét megmentő mesterséges bőr, vagy a mikrosebészetben alkalmazott lézeres katéter. Ehhez járulnak az univerzum létrejöttével és a rákos sejtek fejlődésével kapcsolatos ismeretek. Az MIT kutatói az internet bölcsőjénél is ott álltak, és ezért érzi kötelességének a komoly intézmény, hogy a maga részéről definiálja a Web jövőjét.

A hálózat alapítói
A hatvanas évek kezdetén az MIT kutatói dolgozták ki első alkalommal a számítógépek összekapcsolásának koncepcióját. Ebből jött létre a háló első fokozata, a katonai fejlesztésű ARPA-Net. 1989-ban az európai CERN részecskefizikai laboratóriumban dolgozó Tim Berners-Lee megalkotta az első működőképes böngészőprogramot. A WWW születése ekkorra datálható. Berners-Lee 1994 óta Bostonban dolgozik. Az MIT-nél ő vezeti az általa alapított, a világháló műszaki alapjait fejlesztő nemzetközi World Wide Web konzorciumot (W3C).

Az elkövetkező 10 év során az MIT kurzusainak valamennyi oktatási anyaga online elérhető lesz bárki számára. Ez a koncentrált tudásanyag az évek során a MIT végzőseként vagy diákjaként Nobel díjat szerzett 47 tudós kutatási eredményeit is tartalmazni fogja. Mostantól az amerikai oktatás és a világháló lehetőségeinek természetes összekapcsolását kínáljuk - írta le az OpenCourseWare (OCW) nevet viselő internetes projektet Charles M. Vest, az MIT elnöke.

Az internet fejlődésekor betöltött úttörő szerepéhez híven az MIT az értékes online tartalom közreadásában is az első szeretne lenni. Az OCW kínálatát már a jövő ősszel kezdődő kezdeti kísérleti szakasza során használhatják a világ minden tájáról idelátogató kutatók és érdeklődő laikusok. Charles Vest nyíltan elismeri, hogy kezdetben egy fizetős oktatási programot terveztek. De aztán a vezetőségnek merész ötlete támadt, így az OpenCourseWare szembefordul az anyagias értékekkel - méltatja az ekkora méretekben valóban páratlan kezdeményezést az MIT elnöke.

Más egyetemek lényegesen kisebb, költségtérítéses programokat tesznek ki az internetre, ezeken kívül ingyen csak válogatott témájú tudományos cikkek érhetők el. Az MIT azonban a teljes oktatási programot ingyenesen elérhetővé teszi. A tanulmányaikat megkezdők alapozó szemináriumaitól kezdve a záróvizsgákra készülők utolsó felkészítőjéig összesen 2 ezer kurzus anyagáról van szó. Az anyagok nem csak a műszaki és természettudományos jellegű tárgyakat, de például a nyelvkutatást és a szociológiát is lefedik.

A professzorok szívesen részt vállalnak a kezdeményezésben. Nagyon remélem, hogy az összegyűjtött előadásanyag a világ egyik leglátogatottabb weboldalává teszi az MIT honlapját - jelentette ki Olivier Blanchard, a gazdaságtudományi szakterület vezetője. Természetesen nem a puszta önfeláldozás vezérli az egyetemet és a kutatókat. A nagyravágyó terv az MIT világhírét öregbíti, és a professzorok publikációs listáira is jótékony hatással van. Ami online formában elérhető, az akadémiai publikációnak számít. Aki pedig sokat publikál, annak emelkedik a presztízse illetve a fizetése.