Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Átrepült a rakétaember a La Manche-csatorna felett

2008.09.26. 22:32
Először repült át ember a La Manche-csatorna felett repülőgép nélkül. A rakétaember tíz perc alatt tette meg a távot.

Yves Rossy svájci pilóta, de pénteken nem a szokásos Airbusát irányította, hanem saját magát. Hátára erősített, házi készítésű, lökhajtásos motorokkal felszerelt szárnyaival repült. A franciaországi Calais-ból indult, útja első felét repülővel tette meg, abból ugrott ki 2400 méter magasan, de már előtte begyújtotta négy hajtóművét. Egy kis szabadesés után kibontotta szárnyait - gombnyomással (a repülő ajtaján nem fért volna ki, ha nem összecsukhatóak) - és tíz perc alatt már meg is érkezett az angliai Dover mellé.

A függőleges finist ejtőernyővel tette meg. Útján helikopter kísérte. A rakétaember csúcssebessége 200 km/óra volt a 35 kilométeres távon. Csakis a háta és a feje mozgatásával tudta kormányozni magát, akár a madarak. "Tökéletes volt. Kék ég, napsütés, semmi felhő" - mondta megérkezésekor a sajtónak.

A 49 éves Rossy májusban már kipróbálta a szerkentyűt: nyolcasokat írt le az Alpokban a Rhone-folyó völgye fölött. A pénteki utat eredetileg csütörtökre tervezte, de a rossz idő miatt elhalasztotta. A pénteki repülési úttöréssel Louis Bleriot francia pilóta nyomába ért, ő 99 évvel ezelőtt elsőként jutott át a levegőben a La Manche-csatornán, de repülővel.

Rossy repülőszerkezete a testéhez erősített szénszálas, 2,4 méter széles szárnyból és az arra ültetett négy kerozinnal működő sugárhajtóműből áll. A szárnyban tárolt üzemanyaggal együtt a teljes súly 55 kilogramm. A motorok forróságától tűzálló ruházat védi.