Bernadett
-2 °C
4 °C

Manipulálhatók az emlékeink

2005.09.19. 12:28
Elisabeth Loftus pszichológusnak sikerült a vizsgált alanyok harminc százalékát meggyőzni arról, hogy utálják az eperfagyit, pedig nem is.

Elisabeth Loftus pszichológus, a UCLA kaliforniai egyetem kutatója negyedszázada foglalkozik azzal, hogy hamis emlékeket ültessen az emberek fejébe. Sikerült elérnie, hogy diákjai nem létező eseményekre emlékezzenek, például arra, hogy kiskorukban vásárlás közben elvesztek, hogy kórházba kerültek fülfertőzéssel, hogy egy esküvőn leöntötték punccsal menyasszony szüleit, hogy megszállta őket az ördög. Legújabb kísérlete még ezen is túltesz - írta az El País című spanyol napilap.

Veszélyes fagyi

Háromszázharmincöt önként jelentkező diákkal töltetett ki 3 kérdőívet arról, hogy milyen ételeket szeretnek és milyen gasztronómiai élményeik voltak. A 125 kérdés közül az egyik így hangzott: "Kiskorodban okozott neked rosszullétet az eperfagylalt?" A kérdésre minden diák nemmel felelt

A pszichológus egy héttel később újra összehívta őket és elmondta, hogy egy élenjáró informatikai programmal elemezte válaszaikat és ennek alapján megrajzolta "történelmi-étkezési profiljukat." A profilban, mint kiderült, mindenkinél belefoglalta, hogy rosszul volt az ominózus nyalánkságtól.

Ezután újra kitöltette velük a kérdőíveket. Meglepetésre a fiatal 30 százaléka nemcsak arra emlékezett, hogy rosszul lett a fagylalttól, hanem azt is beleírta, hogy azóta is kerüli, mint a pestist.

Szerintük érdekes

Loftus és csapata szerint a kísérlet érdekes lehet az étkezési szokások kialakítása szempontjából, De ha a technika tökéletesedik, más területen is hasznosítani lehet. Például, ha egy fiatalt ilyen módon meg lehet győzni arról, hogy rosszul érezte magát, amikor kábítószerezett és irtózik tőle, nem lesz többé a drog rabja.

Interneten feltették Loftusnak a kérdést, hogy talán azt is el lehet érni, hogy egy rasszista megutálja a rasszizmust? A pszichológus nem biztos ebben, de az ötletet érdekesnek tartja.