Jusztin
13 °C
30 °C

A magyar nép a legokosabb

2008.02.01. 07:29
Elkeseredettségében odáig jutott egy bangkoki újságíró, hogy kijelentse, Magyarország a zsenik hazája. Szerinte azért vagyunk ilyen okosak, mert túl hosszú a tél, ami könyvtárakba és kutatólaborokban kényszeríti az ország lakosságát.

A magyar nép a legokosabb - legalábbis a Maticson (Népakarat) című bangkoki napilap cikkírója szerint. A Zsenik varosa című cikk szerzője azon kesereg, hogy hazájában nem tudja szerepét betölteni a Thai Tudományos és Műszaki Kutatók Társasága, az intézet állami támogatás híján sorvadozik. Más országokban ez másként van, leginkább Magyarországon, amelynek népe a világon a legokosabb - véli.

Nagy a hideg

A cikkíró szerint Magyarországról származik a legtöbb zseni. A magyarok között rengeteg a tudós, matematikus és fizikus. A tudományban és oktatásban kiemelkedő szerepet tölt be a Magyar Tudományos Akadémia. Elnöke, - akit a thai megszólítási szokások szerint csak "Szilveszter Professzor"-nak említ - maga is híres orvos és tudós.

A magyarok okosságát részben az évezredes történelem során megtörtént népkeveredésre vezeti vissza, felsorolva a mongolokat, a szlávokat és a németeket valamint azt, hogy az első világháború előtti Magyarország egy soknemzetiségű ország volt. A magyarok magas műveltségi fokának másik magyarázatát a szerző az olvasottságban látja. Az újságíró nem sok időt tölthetett nálunk, mert szerinte a hideg tél miatt töltenek a magyarok sok időt töltenek könyvtárakban ás kutatólaborokban.

Végezetül irigykedve jegyzi meg, hogy Magyarország 14 Nobel-díjast adott a világnak, bár sietve hozzáteszi, hogy többségük politikai üldöztetés miatt nem hazájában, hanem a Egyesült Államokban már ottani állampolgárként részesült e magas elismerésben.