Aliz
6 °C
14 °C

Mobil vigyáz a betegekre

2002.12.16. 11:37
Mobiltelefonhoz csatlakoztatható betegfelügyelő készüléket fejlesztettek ki amerikai kutatók. A berendezés a páciensek légzését és szívverését követi figyelemmel, az adatokat pedig - szükség szerint - egy egészségügyi központba továbbítja.
A Lucent Technologies Bell Labs kutatói által kifejlesztett betegfelügyelő készüléket hagyományos mobiltelefonokhoz lehet csatlakoztatni. A berendezés egy antennából és egy érzékelőből áll, mely a mobiltelefon által kibocsátott mikrohullámokat fogja fel, írta a BBC.

Visszaverődő hullámok

A telefont a vizsgálandó páciens elé kell helyezni. A beteg mellkasáról visszaverődő mobilmikrohullámok révén a készülék képes a páciens légzését és szívverését észlelni. Ezeket az adatokat azután a hagyományos mobilhálózaton el lehet küldeni egy egészségügyi központba.

A kutatók egyike, Olga Boric-Lubecke a BBC-nek adott interjújában hangsúlyozta: a berendezés egyik nagy előnye, hogy használatával a páciensek kevésbé lesznek nyugtalanok, feszültek, hiszen ritkábban kell majd orvoshoz járniuk.

Távoli diagnózis

Becslések szerint körülbelül 100 millió amerikai küzd szív- vagy tüdőproblémákkal. Ahogy öregedik a lakosság, egyre nagyobb szükség van olyan rendszerek kifejlesztésére is, melyekkel a kórházon kívül is figyelemmel lehet kísérni az emberek egészségi állapotát. Ezzel egyúttal pénzt is meg lehet takarítani, és nincs szükség a rendelőkben töltött hosszas várakozásokra sem.

A telekommunikációs hálózatokon végzett diagnózis, kezelés és betegfelügyelet úgy tűnik, sokmillió dolláros üzlet lesz az Egyesült Államokban. Nagy-Britanniában kissé más a fejlődés iránya: Tony Blair miniszterelnök a közelmúltban azt jelentette be, hogy 2006-ig minden orvosi rendelőt szélessávú kapcsolattal szerelnek fel, így videókonferencia útján lehetőség lesz távoli vizsgálatok végzésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?