Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Mobil vigyáz a betegekre

2002.12.16. 11:37
Mobiltelefonhoz csatlakoztatható betegfelügyelő készüléket fejlesztettek ki amerikai kutatók. A berendezés a páciensek légzését és szívverését követi figyelemmel, az adatokat pedig - szükség szerint - egy egészségügyi központba továbbítja.
A Lucent Technologies Bell Labs kutatói által kifejlesztett betegfelügyelő készüléket hagyományos mobiltelefonokhoz lehet csatlakoztatni. A berendezés egy antennából és egy érzékelőből áll, mely a mobiltelefon által kibocsátott mikrohullámokat fogja fel, írta a BBC.

Visszaverődő hullámok

A telefont a vizsgálandó páciens elé kell helyezni. A beteg mellkasáról visszaverődő mobilmikrohullámok révén a készülék képes a páciens légzését és szívverését észlelni. Ezeket az adatokat azután a hagyományos mobilhálózaton el lehet küldeni egy egészségügyi központba.

A kutatók egyike, Olga Boric-Lubecke a BBC-nek adott interjújában hangsúlyozta: a berendezés egyik nagy előnye, hogy használatával a páciensek kevésbé lesznek nyugtalanok, feszültek, hiszen ritkábban kell majd orvoshoz járniuk.

Távoli diagnózis

Becslések szerint körülbelül 100 millió amerikai küzd szív- vagy tüdőproblémákkal. Ahogy öregedik a lakosság, egyre nagyobb szükség van olyan rendszerek kifejlesztésére is, melyekkel a kórházon kívül is figyelemmel lehet kísérni az emberek egészségi állapotát. Ezzel egyúttal pénzt is meg lehet takarítani, és nincs szükség a rendelőkben töltött hosszas várakozásokra sem.

A telekommunikációs hálózatokon végzett diagnózis, kezelés és betegfelügyelet úgy tűnik, sokmillió dolláros üzlet lesz az Egyesült Államokban. Nagy-Britanniában kissé más a fejlődés iránya: Tony Blair miniszterelnök a közelmúltban azt jelentette be, hogy 2006-ig minden orvosi rendelőt szélessávú kapcsolattal szerelnek fel, így videókonferencia útján lehetőség lesz távoli vizsgálatok végzésére.