Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Alvás helyett tabletta

2002.08.14. 14:22
Kapcsolódó cikkek (1)
Szakértők szerint aggodalomra ad okot, hogy az eredetileg narkolepszia és más alvászavarok kezelésére használt modafinilt egyre többen használják recept nélkül, serkentőszerként. Az amerikai hadsereg azt vizsgálja, hogy lehetséges-e a szer segítségével napokig megállás nélkül harcoló szuperkatonákat létrehozni.
A modafinilt elsősorban a narkolepszia, azaz a napközben jelentkező alvásrohamok kezelésére használják, a szert Amerikában Provigil néven forgalmazzák 1998 óta. Klinikai kísérletek alapján lehetséges, hogy az Alzheimer-kór, a depresszió, a figyelemhiány és az öregkori memóriazavarok gyógyításában is hatásos lehet. A készítmény megszünteti az álmosságot és fokozza a koncentrálóképességet, használatával akár napokig ébren lehet maradni.

Nem szabad sokáig fennmaradni

Az Egyesült Államokban viszonylag könnyű hozzájutni a szerhez, így vizsgázó diákok és szórakozni vágyó fiatalok is előszeretettel fogyasztják. Más serkentőszerekkel, például amfetaminokkal közel sem lehet elérni a modafinil hatását, ezek ráadásul használóikat gyakran idegessé, feszültté teszik. A gyártók szerint a szernek nincsenek mellékhatásai, azonban egyes szakértők aggódnak a készítmény nem előírásszerű alkalmazása miatt.

Gary Zammit, a columbiai egyetemi kórház alvászavarokkal foglakozó intézetének igazgatója, aki részt vett a modafinil kifejlesztésében, figyelmeztetett: "Nem szabad sokáig fennmaradni, ez a szer nem erre való". Állatokkal végzett kísérletek során kiderült, hogy a hosszútávú alvásmegvonás jelentősen csökkenti az immunrendszer védekezőképességét. Ezek az állatok kivétel nélkül súlyos bakteriális fertőzések miatt pusztultak el.

A lemezlovasnak tetszik

Dave Hollands New York-i lemezlovas a BBC érdeklődésére elmondta, hogy szívesen kipróbálná a modafinilt, mivel neki a munkája miatt gyakorlatilag nincsen alvásciklusa, akkor alszik, mikor az ideje engedi. Hozzátette, hogy a szórakozó fiataloknak biztosan kedvükre való a szer, bár ők szinte mindent magukba tömnek, ami hozzáférhető.

Egymásra lőhetnek a szuperkatonák

Az amerikai hadsereg is vizsgálja a szert, hogy lehetséges-e szuperkatonákat képezni a segítségével, akik napokig bírják alvás nélkül. Neil Stanley, a brit alváskutató társaság (British Sleep Society) elnöke kételyeket fogalmazott meg ezzel kapcsolatban a BBC-nek adott interjújában. Szerinte nem túlságosan jó ötlet a szuperkatonák létrehozása, a fáradtság ugyanis csökkenti az ítélőképességet, így a katonák nagyobb valószínűséggel követnek el hibákat. Stanley szerint előfordulhat, hogy a szuperharcos pár napos ébrenlét után egy puskás embert látva saját társát lövi le. Stanley ezért szívesebben látna a hadseregekben kipihent katonákat.