Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Alvás helyett tabletta

2002.08.14. 14:22
Szakértők szerint aggodalomra ad okot, hogy az eredetileg narkolepszia és más alvászavarok kezelésére használt modafinilt egyre többen használják recept nélkül, serkentőszerként. Az amerikai hadsereg azt vizsgálja, hogy lehetséges-e a szer segítségével napokig megállás nélkül harcoló szuperkatonákat létrehozni.
A modafinilt elsősorban a narkolepszia, azaz a napközben jelentkező alvásrohamok kezelésére használják, a szert Amerikában Provigil néven forgalmazzák 1998 óta. Klinikai kísérletek alapján lehetséges, hogy az Alzheimer-kór, a depresszió, a figyelemhiány és az öregkori memóriazavarok gyógyításában is hatásos lehet. A készítmény megszünteti az álmosságot és fokozza a koncentrálóképességet, használatával akár napokig ébren lehet maradni.

Nem szabad sokáig fennmaradni

Az Egyesült Államokban viszonylag könnyű hozzájutni a szerhez, így vizsgázó diákok és szórakozni vágyó fiatalok is előszeretettel fogyasztják. Más serkentőszerekkel, például amfetaminokkal közel sem lehet elérni a modafinil hatását, ezek ráadásul használóikat gyakran idegessé, feszültté teszik. A gyártók szerint a szernek nincsenek mellékhatásai, azonban egyes szakértők aggódnak a készítmény nem előírásszerű alkalmazása miatt.

Gary Zammit, a columbiai egyetemi kórház alvászavarokkal foglakozó intézetének igazgatója, aki részt vett a modafinil kifejlesztésében, figyelmeztetett: "Nem szabad sokáig fennmaradni, ez a szer nem erre való". Állatokkal végzett kísérletek során kiderült, hogy a hosszútávú alvásmegvonás jelentősen csökkenti az immunrendszer védekezőképességét. Ezek az állatok kivétel nélkül súlyos bakteriális fertőzések miatt pusztultak el.

A lemezlovasnak tetszik

Dave Hollands New York-i lemezlovas a BBC érdeklődésére elmondta, hogy szívesen kipróbálná a modafinilt, mivel neki a munkája miatt gyakorlatilag nincsen alvásciklusa, akkor alszik, mikor az ideje engedi. Hozzátette, hogy a szórakozó fiataloknak biztosan kedvükre való a szer, bár ők szinte mindent magukba tömnek, ami hozzáférhető.

Egymásra lőhetnek a szuperkatonák

Az amerikai hadsereg is vizsgálja a szert, hogy lehetséges-e szuperkatonákat képezni a segítségével, akik napokig bírják alvás nélkül. Neil Stanley, a brit alváskutató társaság (British Sleep Society) elnöke kételyeket fogalmazott meg ezzel kapcsolatban a BBC-nek adott interjújában. Szerinte nem túlságosan jó ötlet a szuperkatonák létrehozása, a fáradtság ugyanis csökkenti az ítélőképességet, így a katonák nagyobb valószínűséggel követnek el hibákat. Stanley szerint előfordulhat, hogy a szuperharcos pár napos ébrenlét után egy puskás embert látva saját társát lövi le. Stanley ezért szívesebben látna a hadseregekben kipihent katonákat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!