Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Magabiztosan olvad a jégtakaró

2006.10.22. 14:46
A kilencvenes években még ugyanannyi jég olvadt el Grönlandon, amennyi aztán hó formájában visszaesett. Mára felborult ez az egyensúly, évente százmilliárd tonnás mínuszban a hóesés.

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal újabb bizonyítékok birtokába jutott, melyből arra lehet következtetni, hogy drámaian csökken a jégtakaró vastagsága a sarkok közelében, írta meg a BBC. Az adatokat műholdak szolgáltatták, melyek a tömegváltozással összefüggő, gravitációban fellépő apró változásokat figyelik. Scott Luthcke és csapata a Science magazinban jelentette meg tanulmányát.

Jobb, mint hitték

A megfigyelések alapján azonban mégsem olyan rossz a helyzet, mint azt a korábbi kutatások alapján feltételeztek a tudósok. A különbség abból adódik, hogy eddig egységként tekintettek a jégsapkákra, most azonban különálló részek csoportjaként vizsgálták a területet.

Ezek alapján Grönlandról évente 100 milliárd tonna jég tűnt el, ha a 2003-2005 közötti időszakot vizsgáljuk. Ez lényegesen kevesebb, mint amiről eddig volt szó, a korábbi kutatások évi 240 milliárd tonnás veszteséget feltételeztek.

Ugyanakkor mindkét szám veszélyesen hangzik ahhoz képest, hogy még a kilencvenes években sem változott a jégtakarók vastagsága.

Egyensúly

A mostani kutatás azt is kiderítette, hogy míg a széleknél egyre vékonyabbak a jégrétegek, addig a tömbök közepe vastagszik. Ez a megfigyelés egybeesik azzal a jóslattal, hogy a globális felmelegedés hatására a grönlandi jégtakarók olvadni kezdenek a partoknál, de ezt a jelenséget óriási hóesések követhetik a sziget belsejében.

Ugyanakkor a mostani kutatások szerint Grönland minden évben 20 százalékkal több jeget veszít az olvadással annál, mint amennyit a havazással visszanyer. A kilencvenes években a két folyamat még kiegyensúlyozott volt.

A tanulmány szerint a felmelegedés hatására évente 0,3 milliméterrel emelkedik az óceánok vízszintje.