Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Kutyákat és mókusokat is öl a nyugat-nílusi vírus

2002.09.19. 11:30
Az egyesült államokbeli Illinois államban első alkalommal észlelték, hogy a nyugat-nílusi vírus halálos veszélyt jelent a kutyákra és a mókusokra nézve is, ezért szerdán amerikai orvosok felhívták az állattulajdonosok figyelmét: legyenek óvatosak a furcsán viselkedő mókusokkal. A szakértők figyelmének középpontjában eddig főleg az emberek voltak, hiszen a nyugat-nílusi vírus eddig 71 embert ölt meg az Egyesült Államokban, és további 1500 fertőzéses esetet tartanak nyilván.
A betegség moszkitók közvetítésével terjed, amelyek fertőzött madarak, vagy állatok vérét szívják. A megcsípett személyek közül a többség nem betegszik meg, csak influenzaszerű fertőzésen esik át. A betegségnek általában az influenzához hasonló tünetei vannak: láz, fejfájás, végtagfájdalom és néha bőrpír, ám a vírus agyhártyagyulladást és agyvelőgyulladást okoz. Az akár végzetes kimenetelű agyvelőgyulladás általában a gyerekeket és az időseket támadja meg.

Kimúlt az első kutya

Az Illinois Állatorvosi Egyetem szerdán közölte, hogy kimúlt egy nyugat-nílusi vírussal fertőzött nyolcéves ír szetter-golden retriever keverék kutya. A bejelentés szerint ez volt az első ilyen esett az országban. Az állatkertben ugyanebben a betegségben kimúlt egy fiatal farkas is.

Az illinoisi egyetemen ugyanakkor nem látják veszélyét annak, hogy a nyugat-nílusi vírus okozta fertőzés a mókusok és a kutyák közvetítésével átterjedt az emberre. A legnagyobb veszélyt a betegség terjesztésében továbbra is a szúnyogok jelentik - közölte John Andrews, az egyetem állati betegségek kórmeghatározó laboratóriumának igazgatója.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!