Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Monogámiagént találtak az emberben

2008.09.03. 14:00
Kiderült, az emberekben a vazopresszin hormont érzékelő receptor génje segíthet kideríteni, hogy egy férfi hűséges férjjelölt, vagy elkötelezettség-fóbiás menekülő.

Már korábban is feltételezték a tudósok, hogy a vazopresszin nevű hormonnak szerepe lehet a hűségben, miután két pocokfaj vizsgálatánál bebizonyosodott, hogy az oxitocin és a vazopresszin nevű, a hipotalamuszban termelődő hormonokat érzékelő receptorok elhelyezkedése számít abban, hogy a fajok egyedei monogámok, vagy promiszkuidok.

Félredug

Hasse Walum, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa és kutatócsoportja 552 heteroszexuális személy génkészletét, és párkapcsolati minőségét vizsgálta. Azt vették észre, hogy a férfiaknál a fent említett gén RS3334 nevű szakaszában látható eltérés és a párkapcsolat jellege között összefüggés mutatkozik. A férfiaknál az RS3334 nevű szakasz egyszer, kétszer, vagy egyszer sem ismétlődik. Minél magasabb a másolatok száma, a férfi annál nehezebben marad hűséges és monogám.

A két RS3334 -szakaszos férfiak között szignifikánsan több volt nőtlen, mint az egy, vagy nulla RS3334 génszakasszal rendelkezők között. Ráadásul a házassági krízis valószínűsége is kétszer nagyobb volt náluk.

Elköteleződés-fóbia

Minden vizsgált személynek volt már legalább egyszer, legalább ötéves párkapcsolata. A kutatócsoport úgy véli, a génszakasz száma valahogy hat az elköteleződésre, de azt egyelőre nem tudják, hogyan.

Egy korábbi, idei kutatás ugyanerről a génszakaszról kimutatta, hogy az autista embereknél is több RS3334 található, valamint, hogy az agyi érzelemközpontra, az amygdalára is hat. A kutatócsoport most azon dolgozik, hogyan lehetne vazopresszin orrsprével féltékenységet, vagy önzetlenséget kiváltani, írja a New Scientist.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?