Márk
13 °C
28 °C

Az évezred első holdfogyatkozása

2001.01.08. 13:03
Az évezred első teljes holdfogyatkozása kedd este nyolctól kilencig tekinthető meg hazánkban, ha az időjárási körülmények megengedik. Amennyiben nem engednék, a jelenséget a világ egyéb pontjain elhelyezett webkamerák segítségével kísérhetjük figyelemmel.
Holdból van a Hold
Teljes holdfogyatkozás
Kedd este választott kormányunk tagjai egy emberként helyezik arcukat a MH által bérelt csillagászati távcsövek nézőkéire, hogy megtekintsék a Szíriuszt, elkerülve ezzel a Hold teljes fogyatkozásának megtekintését, melynek során az említett égitest rendkívül idegesítő módon, óriási naranccsá, majd óriási vörösszínű naranccsá változik. A következő fogyatkozáskor, 2003. május 16-án már sokkal könnyebb dolguk lesz.

Az időjárás-jelentések szerint azonban mindez puszta álomkép, fikció, a távcsöveket akár el is lehet felejteni, tekintve, hogy aznap egy nagyobb felhő tenyerel Magyarországra, eső is lesz. Borult égbolt, szar idő.

Elkeseredésre ok azonban egy szál sincs, ha nálunk a számítógépes világhálózat, az internet. A megfelelő webkamerákon akár több szögből is megtekinthető, ahogy a Hold beúszik a Föld árnyékába.

Penumbra és Plátó

Egyéb fogyatkozások
Azoknak, akik ötlet hiányában nem találtak maguknak megfelelően egzotikus nyári programot, érdekes információ lehet, hogy idén is lesz teljes napfogyatkozás, amely június 21-én lesz látható Angolában, Zambiában, Zimbabwében, Mozambikban és Madagaszkáron.
A Föld árnyéka két összedugott kúpból álló bonyolult szerkezet. A nagyobbik kúp a penumbra, az a sáv, amelyben bolygónk még nem takarja ki teljesen a Nap fényét. A kisebbik kúp, az a sáv, ahol a Föld teljesen kitakarja a fényt. Ott eléggé tök sötét van.

A Hold fénye 18:42-kor kezd el halványulni, amikor belép a penumbra félárnyékába. A teljesség ideje 19:50-től 20:52-ig tart, a holdfény ekkor ezüst helyett vöröses lesz.

Grmiladi 18:44-kor, Tycho 19:03-kor, Plato 19:25-kor fog eltűnni. Ők a Hold kráterei. A középhaladó csillagászok mindeközben az égitest fényerejének megcsappanását arra használják fel, hogy végre rendesen megnézzék a Jupitert és a Szaturnuszt.

Amennyiben a felhő dolog bekövetkezne, ezeket a következő országokban elhelyezett webkamerákat érdemes figyelni:
Ausztria, Franciaország A, Franciaország B, Franciaország C, Fülöp-szigetek, Japán, Németország, Svájc

Még több és részletesebb információ található a holdfogyatkozásról itt.