Emma
8 °C
22 °C

Az óceánok okozzák a rejtélyes földmorajt?

2004.10.01. 10:30
Egy új amerikai elemzés szerint a Föld alól hallható megmagyarázhatatlan, rejtélyes morajlást bolygónk viharos tengerei okozzák.
1998-ban japán szeizmológusok írtak először a Föld rejtélyes morajlásáról. Az eddig megmagyarázhatatlannak tűnő alacsony frekvenciájú rezgés akkor is tapasztalható, amikor nincs földmozgás és földrengés sem.

Nem lehet tudni, honnan származik az az energiamennyiség, amely a pár millihertz frekvencián rezgő állandó vibrációt okozza. A japán kutatócsoport pár évvel ezelőtti feltételezése szerint az atmoszférikus nyomás "dobol" a földfelszínen, de a kaliforniai Romanowicz professzort nem győzték meg ezzel.

Téli viharok

"A rejtélyes moraj megismerésétől kezdve felmerült az a lehetőség, hogy valahogy az óceánok szerepet játszanak a jelenségben. Most bizonyítani szeretném, hogy így van, és leírni, hogyan történik" - mondta Barbara Romanowicz, a kaliforniai Berkeley Egyetem geológusa a New Scientistnek.

Ő és kollégája, Junkee Rhie kaliforniai és japán szeizmométerhálózatok adatait gyűjtötték össze. Megnézték, milyen irányba haladnak a rezgések azokon a napokon, amikor nem észlelhető földrengés (egy évben hatvan ilyen nap van). A két távoli hálózat mérései alapján vissza tudták követni a szeizmikus jeleket a forrásukig.

Január és március folyamán a moraj főleg a Csendes-Óceán északi területei felől jött, majd a forrás eltolódott a déli óceánok felé, majd októberben újra északira váltott. Tehát úgy tűnik, hogy a moraj mindig arról a féltekéről jött, ahol éppen tél volt, ahol tehát a téli óceáni viharok dühöngtek.

Űrszimfónia

Romanowicz számítógépes modellekkel szeretné kiszámolni, hogy a víz pontosan hogyan adja át az energiáját a földnek, és hogyan hozza létre a morajt. A terület más szakértői azt mondják, csak azt fogadnák el meggyőző bizonyítéknak, ha ezt a kapcsolatot igazolná a kutató. "A helyzet nem tiszta. Lehetséges, hogy óceáni és atmoszférikus folyamatok is gerjesztik a rezgéseket" - mondta Philippe Lognonne, a párizsi Geofizikai Intézet kutatója.

Ha Romanowicz elképzelése igaznak bizonyul, csalódniuk kell azoknak a kutatóknak, akik úgy gondolják, hogy hasonló rezgések más bolygókon is észlelhetők, amelyek így egyfajta űrbéli szimfóniát játszanak. A száraz bolygók ugyanis az elképzelés szerint csak akkor adhatnak ki hangot, ha a légkörükben jönnek létre rezgések.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!