Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megvan a malária és a moszkitó géntérképe

2002.10.03. 11:43
Tudósok nemzetközi konzorciuma nyilvánosságra hozta a malária kórokozó és az azt hordozó szúnyog genetikai felépítését. A Nature és a Science tudományos folyóiratokban megjelentetett cikkben a kutatók arról írnak, hogy a genetikai kód feltérképezése új maláriaellenes gyógyszerek, vakcinák és egyéb kezelési módok kifejlesztéséhez vezethet.
Hat évbe és 15 millió dollárba került a tudósoknak, hogy megfejtsék a malária megértéséhez létfontosságú két élőlény genetikai felépítését: a Plasmodium falciparum kórokozóét és az azt hordozó Anopheles szúnyogét. A felfedezés új gyógyítási és kezelési módok kifejlesztésének lehetőségével kecsegtet - írja a BBC. A malária évente 3 millió embert öl meg, és a világ legszegényebb országainak fejlődését gátolja.

Száz kutató dolgozott egy szúnyog térképén

Az Anopheles gambiae moszkitó génsorrendjét a Science tudományos folyóiratban publikálta a kilenc ország több mint száz tudósából álló kutatócsoport, amelynek munkáját a marylandi Celera Genomics kutatója, Robert Holt hangolta össze.

Ezzel egyidőben a Nature-ben a marylandi Genomkutató Intézet és az angol Sanger Intézet kutatóinak konzorciuma a Plasmodium falciparum élősködő genomját hozta nyilvánosságra. Az embereket fertőző négy maláriakórokozó közül a Plasmodium falciparum okozza a legtöbb halállal végződő esetet.

Gyógyszert fejleszthetnek

Egyes gének lehetővé tehetik a malária elleni gyógyszerek és védőoltások kifejlesztését, míg mások egészen innovatív megoldások alkalmazását segíthetik: például a szúnyog génállományának módosításával saját immunrendszere vehetné fel a harcot a malária kórokozójával. A génállomány ismerete máris kísérleti gyógyszerek kifejlesztéséhez vezetett, de több kutató is úgy véli, hogy a védőoltás kifejlesztése még 20 évbe is telhet.