A mozgás az agyat is karbantartja

2005.01.07. 12:05
Holland, olasz és finn kutatók szerint a fizikai tevékenység önmagában is jó hatással van az öregkori agyműködésre. A mozgás javítja az agyi vérkeringést, és nagyon valószínű, hogy a fizikai tevékenység jó hatással van az idegsejtek állapotára az agy hippocampus részében is.

A mozgás, a fizikai munka idős korban hozzájárul a szellemi képességek megőrzéséhez. Minél hosszabb ideig tart és minél intenzívebb a mozgás, annál jelentősebb pozitív hatást gyakorol az agyra, állítja egy hosszabb időn át végzett európai felmérés.

Holland, olasz és finn kutatók 295 olyan ember adatait értékelték ki, akik 1900 és 1920 között születtek. Összegezték és tanulmányozták, hogy az illetők 1990 és 2000 között milyen tevékenységi formákat végeztek (séta, kerékpározás, sport, kertészkedés), és ezt egybevetették az érintettek szellemi képességeinek állapotával.

Önmagában is jó

Azoknál a férfiaknál, akik fizikai tevékenységüket e tíz év alatt egy vagy annál több órával csökkentették, 2,6-szor nagyobb mértékben esett vissza az agyi tevékenység, mint azoknál, akik fenntartották a korábbi napi "penzumot".

"Tanulmányaink eredményeként közel járunk annak kimondásához, hogy a fizikai aktivitás öregkorban önmagában jó karban tartja az agyat" - jelentette ki a Neurology című amerikai szaklapban Boukje van Gelder holland kutatási programvezető. Úgy véli, hogy a mozgás javítja az agyi vérkeringést és általában az agy vérellátását, ezáltal pedig csökken az aggkori elmegyengeség és a szélhűdés kockázata.

Ezenkívül nagyon valószínű, hogy a fizikai tevékenység jó hatással van az idegsejtek állapotára az agy hippocampus részében, vagyis azon az agyi területen, amely igen lényeges szerepet játszik az emlékezőképesség szempontjából.  • Hírek
  • Személyi kölcsön