Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Megkerült a Mars Polar Lander?

2001.03.27. 11:02
Több mint egy éve eltűntnek nyilvánították, de most az amerikai védelmi minisztérium egyik hivatalának munkatársai a Mars felszínén felfedezni vélik a Mars Polar Lander (MPL) szondát. A leszállóegység a képek tanúsága szerint sérülések nélkül ért talajt a vörös bolygón.
A történet akár egy rossz ügynökregény oldalain is állhatna. A kémkedés határterületeivel foglalkozó amerikai kományhivatal 15 hónapon keresztül elemezget fényképeket, netán rá is akad a keresett objektumra, csak éppen senki nem tudhat erről.

Mars Polar Lander
Ha hihetünk az amerikai Space.com portálnak, az 1999 decemberében a vörös bolygón eltűnt MPL szonda utáni kutatás valami hasonló forgatókönyv szerint zajlott. Az űrkutatással foglalkozó website információi szerint az amerikai védelmi minisztérium kép alapú felderítésre specializálódott részlege (National Imagery and Mapping Agency, NIMA) több mint egy éve értékeli ki a Mars felszínéről készült felvételeket. Most végre a fürkészők megtalálták az MPL-t, írta a Space.com a NIMA-hoz közeli forrásokra hivatkozva.

De nem csak ez a hír. A szonda állítólag a tervezett módon, három támasztólábra érkezve landolt, vagyis jószerével sérülések nélkül vészelhette át a 'marsraszállást'. Mostanáig a NASA űrkutatási hivatal abból indult ki, hogy szoftverhibák, illetve nem kielégítő tesztek miatt az MPL a felszínt túl nagy sebességgel közelítette meg, és összetört a vörös bolygó felszínén.

Sem a professzionális felderítők, sem a NASA nem hajlandó egyelőre megerősíteni a szonda felfedezésének hírét. A vizsgálataink eredményei jelenleg még nem meggyőzőek - jelentette ki Jennifer Lafley NIMA szóvivő a Space.com megkeresésére. Annyit viszont elárult, hogy a felderítő hivatal a szonda eltűnése után nem sokkal nekilátott a keresésnek.

A NASA főnöke, Edward Weiler számára nem volt nagy titok a közös keresés. Az eufóriára mégsincs ok. Mindenesetre rendelkeznek figyelemreméltó adatokkal. Eltelhet néhány hónap, amíg a NIMA-val közösen sikerül valami eredményt elérni. Ha valaki most azt állítaná, hogy 99 százalékos bizonyossággal megtalálta a szondát, hatalmasat lódítana - állítja Weiler.

Az MPL 1999. december 3-án szállt volna le folyamatos földi ellenőrzés mellett a Mars déli pólusának közelében. De röviddel azután, hogy a szonda megkezdte az ereszkedést, megszakadt a Földdel a kapcsolat. A következő hónapokban a Nasa lázasan kereste a 313 millió dolláros szondát, sőt bizonyos halk csipogó jelek vételéről is kiszivárogtattak információkat. Végül 2000 januárjában a Polar Landert aztán végleg eltűntnek nyilvánították.

Az elveszett űrszonda utáni kutatásban a NASA hamarosan segítséget kaphat a saját soraiból. Április 7-én indul a 2001 Mars Odyssey program keretében egy újabb szonda, amely a vörös bolygó felszínét még jobb kamerákkal fogja pásztázni.