Ágnes
-1 °C
2 °C

Mindenki perli a Microsoftot

2005.12.07. 13:05
Több oldalról is támadják a világ legnagyobb szoftvergyártóját, de a cég adózott eredménye még így is nőtt.

A világ legnagyobb számítógépprogram-gyártójára, az amerikai Microsoftra továbbra is sok a panasz a piacvezető szereppel való kereskedelmi visszaélés miatt.

Kötelezték

Legújabban a dél-koreai versenyfelügyelet bírságolta meg 32 millió dollárra a Microsoftot, és kötelezte, hogy a Windows XP kezelőrendszerből vegye ki az üzenetküldő szolgáltatást, mert ez a fajta árukapacsolás, a Windows XP túlnyomó piaci helyzete miatt, rontja más üzenőprogramok esélyét a vevőhöz jutásban.

Ez előtt a Microsoft októberben fizetett 761 millió dollárt, peren kívüli megegyezésben, miután régi ellenfele, az amerikai RealNetworks programszerkesztő beperelte a monopóliumellenes jogszabályokra hivatkozva. A két évvel ezelőtt beadott keresetben a RealNetworks azzal vádolta a Microsoftot, hogy piaci hegemóniáját kihasználva, kezelőrendszerével együtt a MediaPlayer lejátszó telepítésére kényszeríti a számítógépgyártókat.

Novemberben hasonló ügyben, és ugyancsak peren kívüli megállapodás keretében, a Microsoft 30 millió dollárt fizetett a dél-koreai Daum Communications Corp. internetes tartalomszolgáltatónak is.

Nőtt az eredmény

Az eddigi egyik legemlékezetesebb ügyben, tavaly márciusban, az Európai Bizottság 497 millió eurós bírságot rótt ki a Microsoftra, egyszersmind szintén arra kötelezte a céget, hogy vegye ki a Windowsból a MediaPlayert és közölje azokat a kódokat, amelyek szükségesek a Windows és a versenyző kezelőrendszerek közötti párbeszédhez. Ez utóbbival a Microsoft nagyrészt még mindig adós a bizottság szerint, emlékeztetett az AFP hírügynökség szerdán.

A júniussal zárult, előző üzleti évében a Microsoftot összesen 2,08 milliárd dollár terhelte a versenytársak, a felhasználók és az állami felügyeletek panaszainak jogi rendezése miatt, az egy évvel korábbi 2,53 milliárd dollár helyett.

Az üzleti éve szeptemberrel zárult első negyedében a Microsoft Corp. adózott eredménye 3,141 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 2,528 milliárdhoz képest. Az üzemi eredménye egyszeri tételekkel együtt, köztük a RealNetworks megállapodás miatt a negyedévre elszámolt, 361 millió dolláros egyszeri teher után, 16 százalékkal 4,046 milliárd dollárra emelkedett 3,494 milliárdhoz képest. Az egy évvel korábbi negyedéves üzemi eredményt 536 millió dollárnyi, peren kívüli megállapodásokból származó kötelezettség terhelte.

Növekvő forgalom

A cég forgalma 6 százalékkal 9,741 milliárd dollárra gyarapodott 9,189 milliárdhoz képest. A mostani negyedévben 4,6-4,7 milliárd dolláros üzemi eredményre - egyszeri tételekkel együtt - és 11,9-12,0 milliárd dolláros bevételre számítanak a cégnél. Az egész üzleti évre egyszeri tételek után 17,9-18,4 milliárd dolláros üzemi eredményt és 43,7-44,5 milliárd dolláros bevételt jósolnak a Microsoftnál.

A júniussal zárult, előző üzleti évben, amelyet a cég rekord évnek minősített, a Microsoft adózott eredménye 12,254 milliárd dollárra nőtt az előző évi 8,168 milliárdról. Az egy részvényre jutó 1,12 dolláros adózott eredmény 13 centes, perek okozta költségek és 9 centes adókedvezmény után értendő, a munkahelyteremtést ösztönző amerikai jogszabályok alapján. Az előző évi, részvényenként 75 centes adózott eredmény 17 cent peres kiadás és 2 cent adókedvezmény után alakult ki.