Valér
2 °C
8 °C

Kiegészítő sugárzás gyógyíthatja a mellrákot

2001.11.12. 13:00
Fiatal nőknél közel felére csökkentheti a mellrák újbóli előfordulásának kockázatát, ha az eltávolított tumor helyét ismét besugározzák - írja a New England Journal of Medicine csütörtöki számában közölt európai tanulmány. Az amerikai kórházakban rutinszerűen alkalmazott kezelés a negyvenévesnél fiatalabb nőknél közel felére csökkenti az új tumor előfordulásának kockázatát a beavatkozás utáni öt évben.
Mellrák elleni reklámkampány Amerikában
A tanulmány, 5569 holland, francia és belga mellrákos páciens adatai alapján készült. A tumor eltávolítása után valamennyien öthetes, az egész mellre irányított sugárkezelést kaptak, összesen 50 gray sugárzást 2 gray-nyi adagokban. Majd a betegek közül kisorsoltak 2661 pácienst, akik pedig egy második, rövidebb időtartamú sugárkezelési sorozaton is részt vettek. Ők további nyolc kezelésen vettek részt, ahol összesen további 16 gray sugárzást kaptak. A sugárzást pontosan az eltávolított rákos sejtek helyére irányították.

Míg a hagyományos kezelésben részesülő nők 7,3 százalékában fejlődtek új tumorok, a kiegészítő sugárzásban részesülő páciensek között csupán 4,3 volt az arány.

Fiatal nőknek segít az ismételt besugárzás

A negyven év alatti nők számára még kedvezőbben alakultak a felmérés eredményei. Míg a szabványkezelésben részesülő 228 fiatal nő közül negyvenhatnál (19,5%) jelentkeztek új tumorok öt éven belül, a kiegészítő sugárzással kezelt 221 páciens közül mindössze huszonketten (10,2%) betegedtek meg ismét. A negyven és ötven közötti nők esetében nem jelentkeztek különbségek a két csoport újbóli megbetegedéseinek arányában.

Sugárterhelés
Amikor az ionizáló sugárzás kölcsönhatásba lép az emberi testtel, akkor átadja energiáját a szöveteknek. A szervezetet ért sugárzás dózisát nevezzük sugárterhelésnek, melynek mértékegysége a gray (Gy). 1 gray dózis esetén a besugárzott anyag minden kg-jában 1 joule sugárzási energia nyelődik el. A sugárterhelés régi mértékegysége a rad, egy gray 100 radnak felel meg.
A fentiek alapján a tanulmány szerzői megállapítják, hogy az eltávolított tumor ágyára irányuló kiegészítő sugárkezelés csökkenti a rák ismételt helyi előfordulásának veszélyét, különösen az ötvenévesnél fiatalabb páciensek esetében. A tanulmányt az Európai Radioterápiás Rákkutató és Gyógyító Szervezet számára készítette egy európai kutatócsoport, a Holland Onkológiai Intézet orvosa, dr. Harry Bartelink vezetésével.