Ágnes
-1 °C
2 °C

Elfagytak a marslakók?

2005.07.22. 12:18
Meteoritok elemzésével bebizonyosodott, hogy az utóbbi négymilliárd évben legfeljebb egymillió évig volt fagypont felett hőmérséklet a Marson. Ez nem tesz jót a „marsi élet”-teóriáknak.

Bár most mínusz 55 Celsius fokos hideg van a Mars egyenlítője körül, egyes kutatók szerint korábban lényegesen melegebb volt a bolygó felszíne - elég meleg ahhoz, hogy patakok csörgedezzenek rajta, és megjelenhessen az élet.

Kikutatták

A marsi kőzeteket elemző kutatók viszont most bebizonyították, hogy alig volt esély a marsi élet kialakulására. A bolygó keletkezése óta ugyanis sokkal hosszabb ideig volt a Marson hideg, mint azt korábban gondolták, írta a BBC.

A kőzetek kémiai elemzésével megállapítható, hogy mekkora melegben vagy éppen hidegben volt részük keletkezésük óta, ahogy az is, hogy ezek a hőmérsékletek mennyire voltak tartósak. A tudósoknak ehhez mindössze a kőzeten fellelhető argon mennyiségét kell elemezniük. Ez a nemesgáz megtalálható a Földön, de a meteoritokon is. Ha a gazdatest sokáig volt hidegben, argonból is többet találni rajta.

Nincs bizonyíték

Ezek alapján a tudósok szerint nincs bizonyíték arra, hogy a Marson az elmúlt négymilliárd évben elviselhető hőmérsékleti viszonyok uralkodtak volna. Az ALH84001 meteorit elemzésével (ez az a kőzet, ami egyes tudósok szerint a marsi élet nyomait hordozza) a kutatók megállapították, hogy az említett időszakban legfeljebb egymillió évig volt fagypont fölött a hőmérséklet.

Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetett volna folyóvíz a Marson, hiszen geotermikus források közelében jóval hosszabb ideig lehetett fagypont felett a hőmérséklet. Mindenesetre a bolygó egészére nézve a bizonyítékok azt mutatják, hogy a Mars barátságtalan, fagyos világ volt történelme legnagyobb részében.

Ennek megfelelően a Marson máig látható, víz okozta eróziós jelenségek (mély kanyonok, kiszáradt folyómedrek) vélhetően nagyon rövid idő alatt alakultak ki. Mindenesetre tudósok szerint legfeljebb az első félmilliárd évben volt elég forró a bolygó felszíne ahhoz, hogy megjelenhessen rajta az élet.