Szilárda
0 °C
6 °C

Mutáns disznó űrspermából?

2005.07.18. 16:20
A kínai űrmissziók újabb állomásához közelítünk: októberben két asztronautát meg egy adag disznóspermát lőnek fel a világűrbe a Shenzhou VI űrszondában. Mezőgazdasági kutatók remélik, a visszahozott anyagból kisdisznók születnek.

Az univerzum meghódítására törő Kína úgy gondolja, hogy érdemes lenne a világűr spermára gyakorolt hatásait vizsgálni. Ennek alárendelve erőforrásaikat a távol-keletiek azt tervezik, hogy egy disznó közreműködésével földkörüli pályára állítanak egy mintát – írta meg a BBC. A Shenzhou VI űrszonda nagyjából negyven grammnyi sertéssperma kíséretében indul útjára, a kilövés októberben várható.

Elszakítva

#alt# A sperma egy részét a szonda azon részén helyezik el, ahol az asztronauták is utaznak majd, míg egy másik adagot kitesznek a világűr minden viszontagságának. A túlélő spermák aztán visszatérnek a Földre, majd elemezni kezdik őket. A tudomány egyik nagy kérdése, hogy a minta hogyan reagál az alacsony gravitációra.

A küldetéshez a Rongchang elnevezésű disznófajtát választották, melyet Kína délnyugati tartománya után neveztek el, és híres remek testalkatáról és húsának minőségéről. Mezőgazdasági kutatók remélik, hogy a visszatérő spermával sikerül megtermékenyíteni a disznópetesejteket, a születendő disznókon pedig kimutathatóak lesznek az űrbéli utazás hatásai.

Hódítók

Kína két évvel ezelőtt embert juttatva a világűrbe egy addig kétszemélyes klub harmadik tagja lett. Addig csak Oroszországnak és az Egyesült Államoknak sikerült önerőből kilőni valakit a világűrbe.

Jang Li-vej 2003. októberében 21 és fél órát tartózkodott a világűrben, miközben tizennégyszer kerülte meg a Földet. A mostani szondában a spermán kívül két asztronauta utazik még, a társaság öt vagy hat napon át kering majd a Föld körül.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft