Árpád
-2 °C
4 °C

Működik a telepátia

2006.09.07. 10:19
Brit kutatók szerint olyan gyakran érezzük meg, hogy ki hív minket telefonon, hogy az már gyanús. Ugyanez a helyzet az emailekkel.

Van alapja annak a sokak által tapasztalt jelenségnek, hogy amikor az ember hirtelen gondol valakire, az illető hamarosan felhívja őt telefonon - közölte kutatásai alapján egy brit tudós, és telefon-telepátiának nevezte el ezeket az érdekes "véletleneket".

Minden második

Rupert Sheldrake, akinek vizsgálódásait a cambridge-i Trinity College finanszírozta, az általa végzett kutatások révén arra a megállapításra jutott, hogy igenis létezik ilyen előzetes megérzés, mégpedig nemcsak telefonhívások, hanem emailek esetében is. A módszer meglehetősen egyszerű volt: megkérték a kísérleti alanyok 4-4 ismerősét, hogy hívják fel a laborban várakozó barátjukat. A hívás beérkezése előtt megkérdezték az alanyokat, hogy mit gondolnak, ki fog telefonálni.

"A találatarány 45 százalékos volt, vagyis jóval magasabb, mint elvárható 25 százalék. Annak, hogy ez a vak véletlen műve, 1000 milliárd az egyhez az eshetősége" - jelentette ki a tudós a brit tudományfejlesztési társaság előtt tartott beszámolójában.

Elmondása szerint ugyanez volt a találati arány akkor, amikor a kísérleti alanyoknak még az elektronikus üzenet beérkezése előtt arra kellett tippelniük, hogy kitől kapnak emailt.

A dolog egyetlen szépséghibája az, hogy a kutatásba bevont alanyok száma csekély volt: a telefonhívások esetében 63, az emailekében 50 fő. Sheldrake azonban szentül hisz abban, hogy létezik gondolati kapcsolat az egyes társadalmi csoportok tagjai között, és közölte: legközelebbi kutatása során azt fogja vizsgálni, hogyan nyilvánul meg ez a jelenség szöveges mobiltelefon-üzenetek esetében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?