Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Műhold tereli az ír birkanyájakat

2003.07.23. 12:44
Írországban az állami legelőkön katonai műholdakkal fogják nyomon követni a birkanyájakat. A kutatómunka célja egy fenntartható legeltetési rendszer kidolgozása, illetve a talajerózió megakadályozása. Az ír kormány mezőgazdasági kutatói és tanácsadói testülete, azt reméli, hogy sikerül elkészíteniük egy vázlatot, amely alapján a gazdák megvédhetik a környezetvédelmi szempontból érzékeny területeket.
Az Írországban elterjedt feketearcú birkák már évszázadok óta legelnek a hegyekben, ám 1980 és 1997 között számuk megduplázódott. A túllegeltetés miatt a hegyoldalak meredekebb és szárazabb részein a talajtakaró teljesen eltűnt, és sok helyen csak kopár sziklák maradtak. Ezeken a területeken semmi esély sincs a növényzet visszatelepülésére.

Kiközösítették a kémeket

A műholdas követőrendszert először egy kísérleti farmon próbálták ki. Az adóvevővel felszerelt nyakörvek segítségével a kutatók folyamatosan megfigyelhették a birkákat, hogy mikor alszanak, merre vonulnak, és hogy viselkedésüket mennyire befolyásolja az időjárás.

A kutatók eleinte csak néhány birkának adtak adóvevős nyakörvet, de ez váratlan problémákat okozott, a nyáj ugyanis kiközösítette a nyakörveseket. A kutatók ezért több birkának hamis nyakörvet adtak.

Átszoktatással megoldható

Gerry Scully minisztériumi tanácsadó a Yahoo Newsnak elmondta, hogy a műholdas adatok szerint a birkák naponta két-három kilométert vándorolnak, és bizonyos területeken jobban szeretnek legelészni. Scully szerint a hegyvidékeken nem lehet kerítésekkel elterelni a birkákat, de kiegészítő takarmány elhelyezésével talán elérhető, hogy a nyáj hosszabb ideig egy területen maradjon.

Scully elmondta, hogy mintegy százötvenezer birkát szállítottak el a hegyekből, miután az Európai Unió és az ír hatóságok is aggodalmaikat fejezték ki a hegyi legelők védelmével kapcsolatban. Szerinte a túllegeltetést nem lehet megoldani pusztán a birkák egy részének áthelyezésével, mivel a hegyekben maradók ugyanazokon a területeket fogják pusztítani.