Szilárda
0 °C
6 °C

Műholdparaziták

2001.01.11. 10:56
Kína állítólag már földi teszteket hajtott végre az ország ütőképességét javító antiszatellit-rendszerrel (ASAT). Az USA és Oroszország mellett Kína lehet a harmadik ország, amely egyrészt űrhajósokat képes a világűrbe felvinni, másrészt a világűrben vívott harchoz fontos támadó fegyverrel rendelkezik.
A jövő háborúi nem feltétlenül lesznek kevésbé véresek és borzalmasak, de a kommunikációs csatornák és hálózatok feletti ellenőrzés egyre nagyobb jelentőséggel bír. Aki az ellenséget el tudja vágni a kommunikációs csatornáitól, vagy legalábbis képes érzékenyen zavarni a kapcsolatot, azonnal előnyre tesz szert.

Az Ulysses előkészítése
Ebben a körben a műholdak egyre fontosabbak lesznek, legyen szó kommunikációról, adatcseréről, felderítésről vagy az USA tervezett, műholdon alapuló rakétavédelmi rendszeréről (National Missile Defense System, NMD). Létezik ugyan nemzetközi egyezmény a világűr és az égitestek békében hagyásáról (Outer Space Treaty, 1967), de az űrfegyverek tilalmát már az első katonai átviteli és felderítő műholdak felbocsátásával áthágták. Eddig a nevezett ENSZ-egyezményt csak 85 ország ratifikálta, és 26 ország írta alá.

Apró és rosszindulatú

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a kínai Sing Tao napilap arról számolt be, hogy az ASAT rendszert a világűrben is tesztelni kívánják. A ,,parazita műhold" néven emlegetett programon a kínai űrkutatási akadémia (CAST ) kis műholdak kutatóintézete dolgozik. A rendszer a kínai hadsereg által titokban fejlesztett 'aszimmetrikus támadókapacitás' részét képezi, amellyel az ellenséges fegyverrendszerek megsemmisíthetők vagy lebéníthatók.

Egy ASC műhold pályára állítása
Az újság beszámolója kitér arra, hogy a parazita műholdaknak valóban kicsinek kell lenniük. A néhány centiméteres műholdak az idegen műholdakra akaszkodnak, és háborús esetben zavarják ezek működését, vagy szétrombolják őket. Az egységeknek kicsinek kell lenniük már csak azért is, hogy lehetőleg feltűnés nélkül megközelíthessék áldozataikat. Ezt követően hosszabb ideig csendben kell együtt repülniük, anélkül hogy zavarnák a 'gazdaegység' működését.

Célként felderítő, navigációs vagy kommunikációs műholdak jöhetnek szóba, esetleg lézerfegyverrel felszerelt műholdak, sőt, egész űrállomások is. A paraziták révén a civil műholdak működése is zavarható, tekintve, hogy a jövőbeli informatikai háborúkban a civil és katonai területek között eltűnnek a határok.

Olcsó és hatékony

Az apró műholdak alkatrészei, úgymint napelemek, áramforrások, kamerák, meghajtórendszer, vezérlőegység, netán fegyverek, megfelelően kicsiknek kell lenniük. Összeszerelve néhány száz gramm és néhányszor tíz kilogramm között lehet a súlyuk. A földi tesztek során kiderült, hogy az ilyen eszközök rendkívül hatékonyak lehetnek. Egy jól elhelyezett parazita a gazdaműholdat egy percen belül képes megsemmisíteni.

Olcsó ASAT műhold
Ezen az előnyökön kívül az ASAT műholdak olcsóságukkal is kitűnnek. Az előállításuk költsége mindössze 0,1-1 százalékát tenné ki egy hagyományos műholdénak. Az egyetlen problémát a mini műholdak 'gazdájukhoz' juttatása és ottani megfelelő rögzítése jelentheti. Kína újrafelhasználható hordozórakétákat fejleszt, amelyekkel a világűrbe juttathatók a műholdak. A rendszer vezérléséhez mindenképpen szükség lesz egy anyaműholdra és egy földi központra.

Talán a terv csak egy papírtigris, de Kína már többször bebizonyította, hogy mindent meg kíván tenni azért, hogy felzárkózhasson a nyugati és az orosz űrtechnikához. Stratégiailag érthető is az igyekezet, hogy a világűrben katonailag is pozícióba kerülhessenek, hogy egyenrangúak lehessenek az USA-val, és kevésbé legyenek sebezhetőek egy informatikai háborúban. Az amerikai NMD- tervekkel szemben az ASAT rendkívül olcsó alternatíva lehetne a rakétapajzs áttörésére.