Árpád
-2 °C
3 °C

Virágzik a sivatag a póthumusztól

2002.09.12. 15:33
A mesterséges humuszpótló Novihum a drezdai egyetem kutatói szerint gyakorlatilag minden rekultivációs és zöldesítési munkánál alkalmazható. A hosszú időn át hatékony tápanyagforrást Németországban, Görögországban és az Egyesült Emirátusokban is tesztelik.
A drezdai egyetem erdészeti, földtani és hidrológiai tanszékének növény- és fakémiai intézete a bányászati területek utóhasznosításával foglalkozó FIB kutatóintézettel közösen, Novihum néven kifejlesztett egy példátlanul hatékony humuszpótló anyagot. A szabadalommal védett elnevezés a novel artificial humus and long term fertilizer (újszerű mesterséges humusz és elnyújtott hatású trágya) kifejezés rövidítése.

Sikeres ültetvény

Az Egyesült Emirátusokban, Abu Dhabiban a talajfelszín mintegy 60 fokos hőmérséklete és az igen sós altalaj ellenére sikeres volt egy sivatagban kijelölt vizsgálati helyszín hibiszkusszal, kenderpálmával és csillagpázsittal (Cynodon dactylon) való betelepítése.

A Novihum gyártása a puha barnaszén és a cellulózgyártás melléktermékeinek egyfajta gyorsított természetes humuszosításán alapul. A természetes humuszhoz hasonlóan a Novihumban is körülbelül 5 százalékot tesz ki a nitrogénhányad.

Mivel a nitrogén különböző könnyen hidrolizálható (ionokra bomló) vegyület formájában van jelen, a fontos elemet a növények időben elosztva vehetik fel. Ezáltal a trágyázó hatás a növényzet több fejlődési periódusán keresztül is kitart. Így elkerülhető a kimosódás általi nagy nitrogénveszteség, amely egyébként jellemző a rekultivációs és zöldesítési munkáknál.

Keveset gyártanak

A német oktatási és kutatási tárca és az NSG Sanierungsgesellschaft vállalat támogatásával üzembe állt az első Novihum gyártóüzem. A telep jelenleg napi 80 kilogramm póthumuszt állít elő.

"A nagyobb gyár felépítése a kedvezőtlen gazdasági feltételek miatt valószínűleg még hónapokat várat magára" - nyilatkozta a pte hírügynökségnek Jürgen Frenzel, a NSG Sanierungsgesellschaft munkatársa.

A kis gyártókapacitás miatt az újdonságot még egyelőre nem tudják kereskedelmi forgalomba hozni. A Novihum iránt viszont óriási volna az érdeklődés. Várható, hogy az alaptermék különböző változatokban lesz majd kapható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?