Jusztina
3 °C
16 °C

Virágzik a sivatag a póthumusztól

2002.09.12. 15:33
A mesterséges humuszpótló Novihum a drezdai egyetem kutatói szerint gyakorlatilag minden rekultivációs és zöldesítési munkánál alkalmazható. A hosszú időn át hatékony tápanyagforrást Németországban, Görögországban és az Egyesült Emirátusokban is tesztelik.
A drezdai egyetem erdészeti, földtani és hidrológiai tanszékének növény- és fakémiai intézete a bányászati területek utóhasznosításával foglalkozó FIB kutatóintézettel közösen, Novihum néven kifejlesztett egy példátlanul hatékony humuszpótló anyagot. A szabadalommal védett elnevezés a novel artificial humus and long term fertilizer (újszerű mesterséges humusz és elnyújtott hatású trágya) kifejezés rövidítése.

Sikeres ültetvény

Az Egyesült Emirátusokban, Abu Dhabiban a talajfelszín mintegy 60 fokos hőmérséklete és az igen sós altalaj ellenére sikeres volt egy sivatagban kijelölt vizsgálati helyszín hibiszkusszal, kenderpálmával és csillagpázsittal (Cynodon dactylon) való betelepítése.

A Novihum gyártása a puha barnaszén és a cellulózgyártás melléktermékeinek egyfajta gyorsított természetes humuszosításán alapul. A természetes humuszhoz hasonlóan a Novihumban is körülbelül 5 százalékot tesz ki a nitrogénhányad.

Mivel a nitrogén különböző könnyen hidrolizálható (ionokra bomló) vegyület formájában van jelen, a fontos elemet a növények időben elosztva vehetik fel. Ezáltal a trágyázó hatás a növényzet több fejlődési periódusán keresztül is kitart. Így elkerülhető a kimosódás általi nagy nitrogénveszteség, amely egyébként jellemző a rekultivációs és zöldesítési munkáknál.

Keveset gyártanak

A német oktatási és kutatási tárca és az NSG Sanierungsgesellschaft vállalat támogatásával üzembe állt az első Novihum gyártóüzem. A telep jelenleg napi 80 kilogramm póthumuszt állít elő.

"A nagyobb gyár felépítése a kedvezőtlen gazdasági feltételek miatt valószínűleg még hónapokat várat magára" - nyilatkozta a pte hírügynökségnek Jürgen Frenzel, a NSG Sanierungsgesellschaft munkatársa.

A kis gyártókapacitás miatt az újdonságot még egyelőre nem tudják kereskedelmi forgalomba hozni. A Novihum iránt viszont óriási volna az érdeklődés. Várható, hogy az alaptermék különböző változatokban lesz majd kapható.