Nándor
3 °C
16 °C

Fény derült a leghíresebb gyermekmúmia titkára

2009.01.29. 13:30
A világ egyik legjobb állapotban megmaradt múmiáját egy olasz orvos tartósította a húszas években. Technikáját a nyilvánosság elé akarta tárni, azonban két nap múlva ő is meghalt, így titkát magával vitte volna a sírba, ha egy árulkodó feljegyzést nem felejt itt mégis. A jegyzetet csak most találták meg.

1920. december 6-án a világ legpusztítóbb járványa, a spanyolnátha áldozata lett Rosalia Lombardo. A kétéves kislányt halála után apja kérésére Dr. Alfredo Salafia injekciós eljárással mumifikálta, ami olyan jól sikerült, hogy néhány apró részlettől eltekintve a test a mai napig tökéletes állapotban megmaradt. A Csipkerózsikának becézett múmiát átlátszó koporsóba tették a Palermói kapucinus szerzetesek múmiakriptájában, ami egyébként a nagyközönség számára is nyitva van.

Sokáig azt hitték, hogy a mumifikáló anyag receptje örök titok marad, hiszen az orvos két nappal később szintén meghalt - ahogy Rosalia édesapja is. Dario Piombino-Mascali, a Bolzanoi múmiákkal foglalkozó intézet kultúrantropológusa azonban megtalálta a tartósító formula összetevőit Salafia egykori feljegyzéseiben, közölte a Nationalgeographic.com. Ezek szerint Salafia formalint, cinksót, alkoholt, szalicisavat és glicerint használt.

A formalin mára széles körben elterjedt a balzsamozást végzők közt, a formaldehid és a víz keveréke, hatásos baktériumölő szer. Salafia az elsők közt volt, aki ilyen célra használta. Az alkohol a katakombában lévő körülményekkel együtt hatásosan szárította ki Rosalia testét, a glicerin pedig megakadályozta a túlzott kiszáradását. A szalicilsav hatásosan pusztítja el a gombákat.

"De igazán élethűvé és ellenállóvá a cink tette Rosalia testét" - szögezte le Melissa Johnson Willams, az Amerika Balzsamozók Szövetségének vezetője - "Pedig a cinket Amerikában már nem használják mumifikáláshoz. A cink szinte kővé dermesztette. Ha a múmiáját kiemelnénk a koporsóból, és talpra állítanánk, gond nélkül megállna a saját lábán."

Piombino- Mascali szerint Salafia művész volt: "A mumifikálást a lehető legmagasabb szinten végezte."

Rosalia nyolcvannyolc éve fekszik az üvegkoporsóban - ha a spanyolnátha nem öli meg, idén töltené be a kilencvenegyet.

Rosalia Lombardo üvegkoporsója a katakomba-folyosók végén, egy apró kápolna márványemelvényén nyugszik. Az itt eltemetett, mumifikálódott holttestek nagy része azonban nem részesült ilyen kegyben; legtöbbjük a katakombák falai mentén fülkékben áll, vagy fekszik, illetve ládákban vagy azok tetején van elhelyezve. Van olyan folyosó is, ahol egymás mellett hosszú sorban, szemmagasságban lógnak a fal mentén. A tizenhatodik században épített kolostort a ferences rendből kivált kapucinusok építették fel, a huszadik század elejére mintegy nyolcezer múmiának adott végső nyughelyet. A holttestek nagy része természetesen kiszáradt múmia. Mindannyiukat koruknak, nemüknek, és társadalmi rangjuknak megfelelően csoportosították a kriptákon belül.