Ervin
14 °C
22 °C

Saját biztonsági műholdja lesz Európának

2001.11.06. 17:20
A terrorellenes küzdelem lendületet adott a műholdas megfigyelés ügyének. A globális környezetvédelmi és biztonsági megfigyelési (GMES) kezdeményezés célja, hogy az EU saját műholdat állítson pályára, mely tagjainak szolgáltat környezetvédelmi és biztonsági információkat a világűrből. Az országok együttműködnének az adatok gyűjtésében, analizálásában és feldolgozásában. Vitát gerjeszt azonban, hogy a műholdat katonai célokra is alkalmaznák.
Az amerikai terrortámadások után az Európai Unió világűrbeli tevékenysége erőteljesebben fókuszál a biztonsági kérdésekre. Az EU kutatási miniszterei a múlt héten Luxemburgban arról egyeztek meg, hogy egy közös projekt keretében, a globális környezetvédelmi és biztonsági megfigyelési rendszer (GMES) részeként saját műholdat lőnek fel.

Ezzel a világpolitika megváltozott aspektusaira is megfelelő választ adnak. "A GMES kezdeményezés célja, hogy az EU közösen lépjen fel a környezetvédelmet és a biztonsági kérdéseket érintő információk világűrből történő gyűjtése, analizálása, és feldolgozása terén" - foglalta össze a kiinduló helyzetet Philippe Busquin, az EU kutatási főbiztosa.

Az Európai Bizottság által a 2001. és 2003. közötti időszakra kidolgozott akciótervben a prioritások listáján az élen szerepel a tartós növekedés, a konfliktusok kerülése, illetve az európai polgárok biztonsága és védelme.

Komoly bevételre számíthatnak

A brüsszeli bizottság a GMES-ben az európai űrkutatási stratégia egyik kulcselemét látja. Az európai ipar számára az egyik legfrissebb elemzés szerint a földfelszíni megfigyelések piaca már 2002-től kezdődően 420 millió eurós bevétellel kecsegtet.

Ennek során az ipari érdeklődők, valamint az űrkutatás, a környezet-, illetve polgári védelem területén működő potenciális felhasználók már a bevezetési időszak előtt kidolgozzák az űrből támogatott innovatív földfelszíni informatikai és kommunikációs szolgáltatásokat.

Kérdéses a katonai adatok felhasználása

Az Európai Parlament szintén a környezetvédelmi adatok globális szétosztása mellett foglalt állást. Ennek során azonban azokat az adatokat is hozzáférhetővé kell tenni, melyeket katonai műholdak révén nyertek.

Az Európai Bizottság nézete szerint a GMES biztonsági komponensei nem tartalmazhatnának "katonai tartalmakat". Ezt azonban Párizs Németországgal ellentétben nem kívánja ilyen kereken kizárni.

A német szövetségi kutatási miniszter, Edelgard Bulmahn szerint a tervezett európai GMES-rendszer kizárólag civil felhasználása volna megengedhető. A miniszter asszony úgy véli, a megfigyelések az atmoszféra, a vegetáció, a földfelszín és a világtengerek vizsgálata, illetve a kockázat- és kríziskezelés, valamint a humanitárius segélyek szolgálatában történhetnek.