Alfréd
-2 °C
2 °C

Virítsd a Holdat!

2001.10.27. 09:39
Szombat este kilenckor világszerte emberek tízezrei irányítják a Hold felé a lézeres kulcstartójukat, hogy lássák, megvalósul-e a nagy terv, megjelenik-e az égitesten egy halvány vörös folt. Nem fog.
Persze. Nem csak kulcstartókról van szó, hanem minden olyan tárgyról, ami lézerfény kibocsátására alkalmas. Ugyanakkor aki látta, ahogy a Szigeten remegő piros pöttyök lepik el a nagyszínpadi előadót, az sejti, hogy a lézeres kulcstartó az egy elterjedt dolog. Na de térjünk

a tárgyra!

Egy lehetséges eszköz
James T. Downey július negyedikén született St. Louisban. Jelenleg Columbia városban él feleségével, Missouri államban. Régi könyvek konzerválásával és könyvkötészettel foglalkozik. Résztulajdonos egy helyi galériában. Downey emellett regényt is ír. Első művén dolgozott éppen, amikor hirtelen csodálatos ötlet pattant ki a fejéből: szerveznie kell egy mozgalmat, amelynek célja, hogy egyszerre nagyon sok ember világítson lézerrel a Holdra, hátha idelenn is látszana valami a sok fényből.

A projektnek a "Fesd át a Holdat! kollaboratív űrművészeti alkotás" nevet adta, és sebtiben feltett egy oldalt az internetre, amelyen részletesen is közli terveit.

Az első kísérletre október 27-én kerül sor, közép-európai idő szerint este kilenckor. A második kísérlet egy hónappal később, november 24-én kerül megrendezésre. Ezekben az időpontokban mindenki, aki hallott a tervről, támogatja azt, és netán rendelkezik valamilyen lézerfényt kibocsátó eszközzel, csatlakozhat az össznépi holdbavilágításhoz. A Hold sötét részére kell célozni.

Ahogy lehetséges

A Holdról visszaverődő lézerfény nem annyira új dolog. A NASA évtizedek óta ezzel a módszerrel méri az égitest távolodását a Földtől.

Reflektorpanel a Nyugalom tengerén
Az Apolló 11 asztronautái 1969. július 20-án egy különleges 46x46 centiméteres reflektorpanelt helyeztek el a Nyugalom tengerén. A panel üvegprizmái a fényt abba a pontba tükrözik vissza, ahonnan az érkezett. A tudósok optikai teleszkópon keresztül világítják meg a panelt - a fény útjának ideje alapján a holdfelszín távolsága három centiméteres pontossággal kiszámítható. (Ebből következő érdekes adat: a Hold évente átlagosan 3,8 centiméterrel távolodik a Földtől).

Ahogy nem lehetséges

Bár Downey kedvét azzal egy cseppet sem vették el, minden megkérdezett tudós úgy vélte, hogy nem sikerül létrehozni az áhított vörös foltot a Hold sötét oldalán.

"Nem több millió résztvevőre, hanem milliószor milliószor millió résztvevőre lenne ehhez szükség" - mondja a Space.com-nak Donald Umstadter, a michigani egyetem optikai intézetének kutatója.

A fény nagy része oda és vissza is elnyelődik a légkörben, ahogy a Hold felszínén is elnyelődik egy bizonyos rész. Mire a fény visszaverődik a Földre, már olyan gyenge lesz, hogy a környezetben található fényforrások (utcai lámpa, zsebóra) kioltják a maradékot is.

Természetesen az sem garantált, hogy a résztvevők akár tizede is eltalálja kulcstartója fényével a Holdat. Én már próbáltam zseblámpával, és nem sikerült.

James T. Downey ugyanakkor azt üzeni mindenkinek, hogy ő nem tudós, hanem művész, és így nem is izgatják a törvényszerűségek. A lényeg, hogy egyszerre sokan vegyenek részt az izgalmas földi űrkalandban.