Szilárda
-4 °C
3 °C

Készül a mesterséges porcszövet

2002.09.04. 09:39
Az MIT-n és a Duke egyetemen folyó kutatások egy nap feleslegessé tehetik a mesterséges ízületeket vagy a drága műtéteket. Az új eljárások a rég várt megoldást jelenthetik az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek, és azoknak is, akiknek baleset során roncsolódtak az ízületeik. Arról nem is szólva, hogy valószínűleg több százezer cápa köszönheti majd életét az új módszereknek.
Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) műszaki orvosbiológiai intézetében olyan mesterséges szövetet hoztak létre, mely mechanikus és biokémiai tulajdonságait tekintve közel áll a természetes porchoz, írta a Wired. A fejlesztőcsapat vezetője, Alan Grodzinsky és munkatársai felfedezésüket a Proceedings of the National Academy of Sciences c. lapban tették közzé.

Szerves polimerek

Christine Ortiz és Alan Grodzinsky a fejlesztőcsapat vezetője
A mesterséges szövetből egy gélalapú "állványzatot" lehet létrehozni, mely beültethető a sérült ízületbe. A beültetés után - legalábbis elvben, hiszen az állatkísérletek még hátravannak - a gél lassú elbomlásával új porc kezd fejlődni és egyesül a környező szövettel. A gél szerves polimerekből épül fel, a rostok átmérője 10 és 20 nanométer között van - ez ezerszer kisebb a jelenleg használt anyagok méreteinél. A beültetés helyétől vagy az ízület károsodásának mértékétől függően változtathatók az anyag tulajdonságai, például szabályozható, hogy mennyi idő alatt bomoljon le.

Őssejtek

Farshid Guilak a Duke egyetem ortopédiai kutatásainak vezetője és kollégája
A Duke egyetemen őssejtekkel folytatnak hasonlóan ígéretes kísérleteket. Farshid Guilak, az egyetem ortopédiai kutatásainak vezetője és kollégái őssejtekben gazdag emberi zsírszövetet kezeltek növekedési faktorokkal, majd olyan környezetben tenyésztették tovább, mely hasonló ahhoz, ahol a természetes porc fejlődik. A szövetet ezután egerek bőre alá ültették, ahol a sejtek körülbelül három hónapig termeltek kollagént és más hasonló anyagokat.

Guilak bízik benne, hogy a jövőben egy kevés zsírszövetet kell csak a betegekből kiemelni ahhoz, hogy megfelelő, "méretre szabott" porcszövetet lehessen tenyészteni számukra ezzel az eljárással.

Olcsóbb módszerek

Jelenleg az FDA (az amerikai gyógyszerészeti hatóság) egyetlen olyan műtéti eljárást hagyott jóvá, mely az ízületi gyulladás egyes eseteiben használható. Az eljárás során egészséges sejteket távolítanak el a betegből, szaporítják őket, majd visszaültetik a károsodott ízületbe. A műtét 25 ezer dollárnál is többe kerül. Az MIT-n és Duke-on fejlesztett technikák azonban nem lesznek drágábbak egy hagyományos ízületi műtétnél, azaz 10 ezer dollár alatt lesz az áruk.

A cápa nem csontosodik

Az emberi embrionális váz porcból épül fel, mely újszülött korra szinte teljesen csonttá alakul. Az át nem alakult porcszövet elsősorban az ízületekben található meg, itt a csontfelszínek mechanikai védelmét biztosítja, de például a fülkagyló is porcból van.

A cápák váza viszont nem csontosodik az idő előrehaladtával sem, emiatt sokan hisznek abban, hogy a cápaporc meggyógyíthatja az ízületi bántalmakat, bár ezt a tudomány nem erősítette meg. Az orvhalászok körülbelül 300 ezer cápát ölnek meg havonta, hogy kielégítsék a piac igényeit. Ezek az igények remélhetőleg csökkennek majd az újonnan kifejlesztett eljárásoknak köszönhetően.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!