Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Kész az egértérkép

2002.05.07. 13:51
A kereskedelmi verzió már kész és mindössze négy százaléknyi dekódolandó DNS hiányzik a házi egér nyilvános géntérképének teljességéhez. A népszerű rágcsáló felbecsülhetetlen segítséget jelent, az emberi gének pontos funkcióinak felderítésében.
Az amerikai nemzei népegészségügyi intézetek és a brit Wellcome Trust részvételével létrejött Mouse Genome Sequencing Consortium alig egy év alatt az egér DNS-állományának 96 százalékat azonosította - a teljes szekvenciát így pár héten belül megkaparinthatják a kutatók.

A közel álló állat

Az egér genomja 2,7 milliárd bázispárt tartalmaz, amelyek húsz kromoszómapárba tömörülnek - az emberi biotérkép ugyanakkor 3,2 milliárd bázispárból áll, 23 pár kromoszómában.

Az egérben az a jó, hogy az emlős örökség miatt proteineket kódoló génjei 85 százalékig azonosak az emberével - a legtöbb ilyen DNS-szakasz betűre megegyezik. Érdekfeszítő összehasonlítási alap: az ember és a csimpánz között durván egy ezreléknyi különbség van genetikailag.

Különbségek

"Az egérnek fantasziktus szaglóérzéke van és ez a génjein is meglátszik." - mondja Dr Tim Hubbard, az Európai Bioinformatikai Intézet kutatója és a szekvenálás egyik résztvevője - "Sokkal több génje kötődik a szagláshoz. Az egérnek tehát vannak ilyen speciáis jellemzői. A különbségek megismerése pedig segíti az ember számára kritikus, de egerekre nem jellemző dolgok megismerését."

Dupla csavar: az évforduló

Az egérgének funkcióinak beazonosításával (kísérletek) jókora haladást érhetnek el a kutatók a már feltárt emberi genom dekódolásában. Jó eséllyel indul tehát a kampánymunka, amelynek célja, hogy jövő áprilisban, a Crick és Watson-féle kettős spirál, vagyis a DNS felfedezésének ötvenedik évforduloján teljesen megértsék a gének jelentését.