Judit
2 °C
7 °C

Kész az egértérkép

2002.05.07. 13:51
A kereskedelmi verzió már kész és mindössze négy százaléknyi dekódolandó DNS hiányzik a házi egér nyilvános géntérképének teljességéhez. A népszerű rágcsáló felbecsülhetetlen segítséget jelent, az emberi gének pontos funkcióinak felderítésében.
Az amerikai nemzei népegészségügyi intézetek és a brit Wellcome Trust részvételével létrejött Mouse Genome Sequencing Consortium alig egy év alatt az egér DNS-állományának 96 százalékat azonosította - a teljes szekvenciát így pár héten belül megkaparinthatják a kutatók.

A közel álló állat

Az egér genomja 2,7 milliárd bázispárt tartalmaz, amelyek húsz kromoszómapárba tömörülnek - az emberi biotérkép ugyanakkor 3,2 milliárd bázispárból áll, 23 pár kromoszómában.

Az egérben az a jó, hogy az emlős örökség miatt proteineket kódoló génjei 85 százalékig azonosak az emberével - a legtöbb ilyen DNS-szakasz betűre megegyezik. Érdekfeszítő összehasonlítási alap: az ember és a csimpánz között durván egy ezreléknyi különbség van genetikailag.

Különbségek

"Az egérnek fantasziktus szaglóérzéke van és ez a génjein is meglátszik." - mondja Dr Tim Hubbard, az Európai Bioinformatikai Intézet kutatója és a szekvenálás egyik résztvevője - "Sokkal több génje kötődik a szagláshoz. Az egérnek tehát vannak ilyen speciáis jellemzői. A különbségek megismerése pedig segíti az ember számára kritikus, de egerekre nem jellemző dolgok megismerését."

Dupla csavar: az évforduló

Az egérgének funkcióinak beazonosításával (kísérletek) jókora haladást érhetnek el a kutatók a már feltárt emberi genom dekódolásában. Jó eséllyel indul tehát a kampánymunka, amelynek célja, hogy jövő áprilisban, a Crick és Watson-féle kettős spirál, vagyis a DNS felfedezésének ötvenedik évforduloján teljesen megértsék a gének jelentését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?