Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Közel már a szuperember

2002.02.21. 09:17
Ön pár év múlva testhezálló polimerdresszt vásárol, hogy kipróbálja, milyen helyből átugrani egy hat méter magas falat vagy saját kezűleg kihúzni a tócsából Zetorát. Szeretné tudni, miért?
Mert a mesterséges izomból, amellyel a MIT biorobotikai laboratóriumában kísérleteznek, a középtávú jövőben szupermenruhákat gyárthatnak, amelyek beépített műanyag izmaikkal elősegíthetik, a fentebb taglalt emberefeletti cselekedetek végrehajtását.

Izomkalap, izomkabát

Akik nagyot ugranak
A képen nem a cikk szereplői láthatók
Az elektrodinamikus polimerektől mozgó műanyag izom keveset fogyaszt ugyan (áramot), de rugalmassága és ereje egyelőre meg sem közelíti az emlősizomét. A mérnök John Madden és a kémikus Timothy Swager által kikisérletezett anyag azonban közelebb áll a hagyományos izomhoz, mint eddig bármi - némi ipari fejlesztés valóban használható dolgokat produkálhat.

Madden és Swager annyira bízott a műizom jövőjében, hogy legott céget alapítottak Molecular Mechanisms néven. Igéretük szerint fél éven belül olyan működő műizom-prototípusokkal állnak elő, amelyek alapul szolgálhatnak a harci repülőgépek antigravitációs ruháinak, később az ugyancsak a hadseregnek szánt szupermenszerkóknak. "Tessék elképzelni, milyen pszichológiai visszaesést okoz az ellenségnek, ha olyan katonákkal kerülnek szembe, akik hat métereseket ugranak." - spekulál Swager.

Harmonikában a természettel

Polipyrrol
Az elektroaktív polimerek kutatása az elmúlt évek során olyan molekulákkal kísérletezett, amelyek elektromos töltés hatására valamilyen oldóanyagot magukba szívva megváltoztatják alakjukat. Maddenék a polipyrrollal dolgozva jutottak el a tutihoz: cikcakkos molekulájuk töltés hatására harmonikaszerűen összeugrik.

A kikísérletezett anyag működése így rendkívül hasonlít az állati izomszövetéhez. A különbségek megállapítása ennél könnyebb: a mesterséges izom leginkább egy remegő fekete szigszalagra hasonlít - szakítószilárdsága százszorosa a természetes izomszövetének.

Zokni, fogkrém, akciófigura

Műizom flakonnal
Nehezen kezelhető
Madden és Swager kezdetben azért kevésbé elszállt alkalmazásokon törik fejüket: először egy trombózisgátló masszázszoknit szeretnének kifejleszteni. A továbbfejlesztett szigszalag ugyanakkor szívizompótlásként és hasonló orvosi problémák megoldásaként is alkalmazható lesz.

A mesterséges izmot alkotó anyagok előállítása nem nevezhető drágának: a költségek kilónként egy dollárra rúgnak. A kutatók így a tömegeket is becélozták: elképzeléseik szerint egy-két éven belül forgalomba kerülhetnek a gombnyomásra magukat kinyomó fogkrémes tubusok és önmozgó akciófigurák.

A Molecular Mechanisms-en kívül egyetlen cég foglalkozik még mesterséges izom fejlesztésével: az eltérő technológiával hasonló eredményeket elért svéd Micromuscle.

Stallone, a robotkarok Kaszparovja

Az eddigi egyetlen mesterséges izomról szóló könyv szerzője, Yoseph Bar-Cohen, a NASA vezető tudósa rendkívül lelkesítőnek találja Madsen és Swager eredményeit. "Izgalmas módon, immár azon gondolkodhatunk, hogy másoljuk a természetet. Fogaskerekek és csapágyak helyett hamarosan csak egy nagy izompacát veszünk, bedrótozzuk és tetszőleges formára alakíthatjuk."

Bar-Cohen közölte, bárki kihívhatja egy szkandermeccsre az a műbicepszes robotkart, amelyet ő és kutatócsapata készítenek a NASA-nál. Maddenék tartják a tétet: igéretük szerint szupermenruhában próbálkoznak majd a gonosz robotkar lenyomásával. Stallone, te nem jössz?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?