Árpád
-2 °C
4 °C

Művért alkalmaznak Dél-Afrikában

2002.07.19. 15:12
Dél-Afrika az egyetlen ország a világon, ahol engedélyezték a massachusettsi Biopur gyógyszerkutató vállalat által kifejlesztett mesterséges vért. A hemoglobinalapú, oxigént szállítani képes Hemopure az afrikai országban azért merülhetett fel a humán véradók alternatívájaként, mert a lakosság legalább 10 százaléka HIV-fertőzött, és általános a vérhiány - írta a Wired.

A vérpótló szerek története az 1600-as évek derekára nyúlik vissza, amikor angol orvosok juhvért fecskendeztek egy sebesült katona vénájába, így próbálva megmenteni az életét. A kísérlet azonban balul ütött ki.

Az állat-ember transzfúziót betiltották, mert halálos immunreakciót vált ki. De a 19. század folyamán az orvosok számos vérpótló szerrel kísérleteztek, köztük vízzel, olajjal és tejjel. Ezzel egyidőben jelentek meg beszámolók az emberből emberbe történő transzfúzióról. Először 1795-ben, Philadelphiában mentett életet a vérátömlesztés.

A vércsoportokban rejlett a megoldás

A sikeres eseteket beárnyékolta, hogy a legtöbb vért kapó személy belehalt - vagy a sérüléseibe vagy az idegen vér által kiváltott immunválaszba. Nem véletlen, hogy az eljárást veszélyessé minősítették. A 20. század elején fedezték fel a vércsoportokat, a donort és a beteget elfogadható biztonsággal lehetett párosítani.

Ma már a nyugati világban ipari méretekben folyik a vérátömlesztés, napi több tízezer egységnyi (egy egység 450 milliliter) vért juttatva balesetek áldozatainak, műtött és krónikus betegek szervezetébe. 2000-ben az USA vérbankjai 8 millió véradótól 13 millió liter vért gyűjtöttek be. Statisztikák szerint az amerikaiak alig 3 százaléka ad vért, miközben 95 százalékuknak az élete folyamán valamikor szüksége lesz transzfúzióra.

Jól jönne a művér

A vérhiány és a természetes vér hordozta veszélyek kiküszöbölésére a kórházaknak laboratóriumi tisztaságú folyadékra volna szükségük, amely teljesen kompatibilis bármelyik vércsoporttal és szövettípussal, és bármeddig eláll szobahőmérsékleten. A természetes vérben a vörösvértestek csak néhány hétig élnek, és hosszú időt vesz el ebből a tesztelés. A lefagyasztás sem segít mindig, mert a vízben képződő kristályok tönkretehetik a sejtfalakat. A megfigyelések szerint az elraktározottnál mindig jobb a friss vér.

A mesterséges vérpótlás legfontosabb feladata az oxigénszállítás volna. Ezen a ponton bukik el a legtöbb mesterséges vérkészítmény. Az oxigént szállító hemoglobin sóoldathoz adása nem működik, mert a hemoglobinmolekulák rövid élettartamúnak bizonyultak, sőt mérgezik a vesét és a májat.

Halál a fluorszénhidrogén-párában

Eddig csak egyetlen oxigénszállító vérpótló szert engedélyezett az amerikai gyógyszerfelügyelet, az FDA. A perfluorozott szénhidrogént tartalmazó Fluosolt az USA-ban fejlesztették ki, és 1989-től 19993-ig volt forgalomban. Ezalatt az idő alatt 13 ezer páciensnek adtak belőle.

A Fluosol egy kétkomponensű, fagyasztott állapotban tárolt gyógyszer volt, a komponenseket közvetlenül a felhasználás előtt kellett elegyíteni. Nagy adagokban alkalmazva azzal járt, hogy a betegnek a természetes vér képződésének hetei alatt mérgező tiszta oxigént kellett lélegeznie. Az átmeneti idő alatt az orvosoknak 12 óránként kellett adniuk a szert, különben a fluor-szénhidrogént kilélegző páciens meghalt. A Fluosolt végül kivonták a forgalomból.

Embervér marhavérből

Ma mintegy 10 cég terméke vár elbírálásra az FDA-nál. Ezek között van a polimerizált hemoglobint tartalmazó Hemopure, amit levágott húsmarhák véréből készítenek. Nyugtalanító lehet az állati eredetű hemoglobin, de a Biopure mindenkit biztosít, hogy csak egy megbízható michigani csorda állatait használják.

Hasonló állatorvosi készítményt Oxyglobin néven már engedélyeztek az USA-ban és Európában. A fényvédett tasakokban szobahőmérsékleten 3 évig elálló Hemopure már több esetben bizonyított az USA-ban. Egy kísérletben 350, műtétje után idegen vörösvértestekre szoruló betegnek adtak a készítményből, és 96 százalékuk az első napon megvolt transzfúzió nélkül, 60 százalékuknak pedig a hathetes felépülési időszak alatt is elég volt a művér.

A jehovisták ajánlásával

A vérátömlesztést bibiliai alapon elutasító Jehova Tanúi egyébként kifejezetten ajánlják a művért. A Hemopure a végső engedélyeket elsőként Dél-Afrikában szerezte meg, ahol már a sebészek mindennapos segítőjévé lépett elő.

A felnőtt emberi test csak 5-6 liter vért tartalmaz. Ha ennek a mennyiségnek a fele elvész, az kivétel nélkül halálhoz vezet. Az élet fenntartására a vérnek öt lényeges tulajdonságot kell felmutatnia. Vörösvértesteket tartalmaz az oxigén szállítására, nyomás alatt áll, hogy fennmaradjon a keringés és a gázcsere, plazmát tartalmaz a tápanyag és az antitestek továbbítására, vérlemezkéket és alvadássegítőket a sebek gyógyulásához és fehérvérsejteket a bejutó idegen anyagok és kórokozók semlegesítésére.

Fontosak a vörösök

A beteg a vérrel együtt azok alkotórészeit közel egyenlő arányban veszíti el. Fehérvérsejtek nélkül képes lehet élni, legalábbis egy ideig, és a vérlemezkék eredetileg is annyian vannak, hogy a sérülések begyógyulása miatt nem kell aggódni. A vérnyomást lehetséges növelni a plazmát kiegészítő tiszta infúziós oldatok bevitelével. De a vörösvértestek elveszítése a vér oxigénszállító képességének egyenes arányú csökkenését vonja maga után.

A vörösvértestek pótlása Dél-Afrikában problémás feladat, mert a HIV vírus már legalább 4,5 millió ember, a lakosság tizedének vérében jelen van. Más becslések ezt a számot 25, 30 sőt 40 százalékra teszik, de eddig minden felmérés megegyezett abban, hogy a számok emelkednek. A kórházakban mindennapos gond, hogy óriási a vérhiány.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?