Auguszta
-7 °C
0 °C

Mi van az üvegben?

2007.10.29. 10:30
Még a szabadalomra vár, de máris felkeltette a szakma érdeklődését az az orosz találmány, ami képes felismerni, hogy milyen folyadék van egy lezárt üvegben. Főleg reptereken használhatják majd.

Moszkvai tudósok olyan szerkezetet alkottak, amely két másodperc alatt megállapítja, hogy mi van egy zárt tartályban. A férfitenyérnyi méretű eszközt főleg a rendőrségnek és a vámőrségnek készítették, és leginkább repülőtereken lehet majd használni, mondták el a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak az orosz Szövetségi Tudományos és Innovációs ügynökségnél.

Biztonság

Léteznek ugyan már olyan műszerek, amelyekkel azonosítani lehet egy lezárt üveg tartalmát, de ezek igen nagy méretűek és a vizsgálat is sokáig tart. Az új szerkezettel azonban akárhány őrt el lehet látni, és minden egyes üveg, vagy egyéb csomagolóanyag tartalmát pillanatok alatt meg lehet állapítani, például egy stadion bejáratainál egy-egy meccs előtt, vagy éppen a repülőtéren.

Az eszköz képes felismerni, majd kiírni képernyőjére olyan anyagok nevét, mint a benzin, a gyúlékony keverék, aceton, nitroglicerin, vagy a különféle alkoholok és más veszélyes folyadékok. Ezeket meg tudja különböztetni a víztől, alkoholmentes és alkoholos italoktól, tejtermékektől, illatszerektől és kozmetikai cikkektől.

Emellett nem csupán az üvegen lát át, hanem például kartonon, műanyagon és bármiféle, nem fémből készült csomagolóanyagon, amennyiben annak vastagsága nem haladja meg a 9 millimétert.

Jelenleg a szabadalmazásához szükséges vizsgálatok folynak, vagyis az új műszer sorozatgyártása hamarosan megkezdődhet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!