György
14 °C
24 °C

Önnek már van műholdja?

2001.02.15. 19:11
Noha a Holdra induló nyaralójáratokra még várnunk kell, az egyéni utak pedig elképesztően drágák (Dennis Tito 20 millió dollárért megy az Alfára), kisméretű terheket már elérhető áron juttathatunk fel az űrbe. Egy utahi cég mindössze 45 ezer dollárért árul miniműholdakat, melyek belsejébe szerelve bármilyen műszert vagy egyéb holmit képesek fellőni és orbitális pályára állítani.
A Stanford Egyetemen kifejlesztett 10x10 centiméteres, kocka alakú CubeSat műholdakat kutatási és kereskedelmi célokra szánják. A mintegy negyvenötezer dollárban a felbocsátás költsége is benne foglaltatik, így egy E osztályú Mercedes áráért felküldhetjük mini szerverünket, plüssmackónkat vagy műfogsorunkat az űrbe.

Konzervműholdak
A utahi One Stop Satellite Solutions vállalat, mely a műholdak tömeges elterjesztését választotta küldetésének, novemberre tervezi az első adag magánműhold felbocsátását. A maximum 18 darab műholdat egy orosz Dnyeper rakéta fedélzetén indítják útnak november 15-én Bajkonurból. Az olcsó űrkísérletek lehetősége lázba hozta az akadémiai közönséget, a műholdak leendő tulajdonosai között van a Stanford mellett a California Polytechnic State University, a Montana State University, a University of Arizona, a Dartmouth College, a Tokiói Egyetem és a Tokiói Műszaki Egyetem is.

Nem ez az első műhold, melyet a Stanford Egyetemen terveznek: a Space Design nevű szeminárium hallgatói tavaly nyáron kólásdobozokból építettek műholdakat. A CanSat (konzervműhold) névre keresztelt készülékeket augusztusban egy saját építésű rakétával 15 ezer láb magasra lőtték fel, ahonnét azok saját kis ejtőernyőikkel hibátlanul leereszkedtek. A 15-20 perces ereszkedés időtartama alatt a diákok sikeres rádiókapcsolatot létesítettek műholdjaikkal, ez a 15-20 perces intervallum nagyjából ugyanannyi, mint amennyi idő alatt egy alacsony orbitális pályán keringő műhold eljut a horizont egyik szélétől a másikig.

Robert Twiggs
Kockaműhold és tervezője
Robert Twiggs, a Stanford egyetem professzora az érdeklődők nagy száma alapján úgy véli, hogy évente száz-kétszáz CubeSat műholdat bocsátanak majd fel. A kocka alakú szerkezetek belsejébe csúsztatható tálcákra szerelik a felbocsátandó műszereket. A műhold legolcsóbb, személyes használatra szánt változata nem tartalmaz áramfejlesztő és kommunikációs berendezést, sem számítógépet. Jobbára üres belsejébe helyezhetik el a feljuttatandó személyes tárgyakat, sőt akár szeretteik hamvait a műhold tulajdonosai.

Az alapműhold áramfejlesztő, kommunikációs és számítástechnikai berendezésekkel egészíthető ki, a megrendelők saját műszereiket is elhelyezhetik fedélzetén. A kocka oldalait napelem borítja, részben innét, részben akkumulátorából elégíti ki a különböző alkalmazások áramszükségletét a CubeSat. A miniműholdakat kétéves élettartamra tervezték, idejük lejártával az egykilós súlyú kockák a légkörbe zuhanva elégnek.