Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nanoterápiával a rák ellen

2005.08.04. 09:50
A Stanford Egyetemen megoldották a régi orvosi problémát, hogy miként lehet a rákos sejteket az egészséges szövet pusztítása nélkül kiiktatni.

"A hagyományos kemoterápia a rákos és egészséges sejteket egyaránt elpusztítja" - magyarázza Hongjie Dai, kutató a BBC-nek.

"A Szent Grál számunkra a rákos sejtek szelektív elpusztítása az egészséges szövet károsítása nélkül."

Szintetikus molekulafegyver
A Stanford kutatócsoportja először is arra lett figyelmes, hogy a szén nanocsövecskéket tartalmazó oldat infravörös lézer hatására mintegy két perc alatt 70 Celsius fokra melegedett.

Meg kellett oldani, hogy a csövecskéket rákos sejtekbe juttassák. Az egészséges sejtekkel szemben a rákos sejtek sejtfalának külsejét egy vitamin, a folsav bevitelére szolgáló receptorok borítják. A kutatók a nanocsöveket folsavburkolatban bocsátották a sejtekre, így a rákos sejtekbe több ezer jutott belőlük, míg az egészséges sejteket elkerülték. A lézeres kezelés így elpusztította a rákot, míg az egészséges szövetet érintetlenül hagyta.

A kutatók jelenleg a nanofegyver célzott bevetésének finomításán dolgoznak. Például különböző antitestek nanomolekulákhoz kapcsolásával egy-egy jellegzetes rákos sejtet támadhatnak. A technika fejlesztése jelenleg limfómás egerek gyógyításával folytatódik.

Mivel a technikát eddig csak laboratóriumi szövettenyészeteken próbálták ki, a kutatás következő fontos stádiuma annak megismerése, hogy miként működik az eljárás élő szervezetekben.