Gusztáv
3 °C
6 °C

Nanoterápiával a rák ellen

2005.08.04. 09:50
A Stanford Egyetemen megoldották a régi orvosi problémát, hogy miként lehet a rákos sejteket az egészséges szövet pusztítása nélkül kiiktatni.

"A hagyományos kemoterápia a rákos és egészséges sejteket egyaránt elpusztítja" - magyarázza Hongjie Dai, kutató a BBC-nek.

"A Szent Grál számunkra a rákos sejtek szelektív elpusztítása az egészséges szövet károsítása nélkül."

Szintetikus molekulafegyver
A Stanford kutatócsoportja először is arra lett figyelmes, hogy a szén nanocsövecskéket tartalmazó oldat infravörös lézer hatására mintegy két perc alatt 70 Celsius fokra melegedett.

Meg kellett oldani, hogy a csövecskéket rákos sejtekbe juttassák. Az egészséges sejtekkel szemben a rákos sejtek sejtfalának külsejét egy vitamin, a folsav bevitelére szolgáló receptorok borítják. A kutatók a nanocsöveket folsavburkolatban bocsátották a sejtekre, így a rákos sejtekbe több ezer jutott belőlük, míg az egészséges sejteket elkerülték. A lézeres kezelés így elpusztította a rákot, míg az egészséges szövetet érintetlenül hagyta.

A kutatók jelenleg a nanofegyver célzott bevetésének finomításán dolgoznak. Például különböző antitestek nanomolekulákhoz kapcsolásával egy-egy jellegzetes rákos sejtet támadhatnak. A technika fejlesztése jelenleg limfómás egerek gyógyításával folytatódik.

Mivel a technikát eddig csak laboratóriumi szövettenyészeteken próbálták ki, a kutatás következő fontos stádiuma annak megismerése, hogy miként működik az eljárás élő szervezetekben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!