Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Húsleves-kutatás

2000.10.19. 16:06
Lehűl az idő, ilyenkor az ember melegebben öltözködik és befűt, a megfázást mégsem tudja elkerülni. Mielőtt azonban orvoshoz fordulnánk, kövessük a házi praktikákat. Elő a szakácskönyvekkel és a hentesbárddal, eljött a tyúkhúsleves ideje!
Nagyüzem
Megfázásra a legjobb a forró húsleves, lehetőleg csirkéből, mondták nagyanyáink. Ez a szokás azóta is gyakorlat, és mindamellett, hogy finom még hatásos is. Eleddig mindenki azt hihette, hogy mindez csak placebó, ki ne érezné jobban magát egy tál finom leves után?

Ha azonban egy tudós fogyaszt ilyesmit, mint azt Dr Stephen Rennard is tette, akkor hajlamos elgondolkodni a hogyanokon és a miérteken, ahogy egy kutatótól elvárható. Ezért a levesesfazék bekerült a laborba, a tudósnejek, pedig éjjel nappal nagyiparban főzték a tyúkokat, az emberi haladás szolgálatában.

A leveskutatás egy cseppet sem meglepő eredménnyel zárult, a nebraskai egyetem tudósai tudományosan is bizonyították, hogy a tyúkhúsleves hatásos a megfázás tüneteinek kezelésére.

De miért és hogyan? Részletekre bontva a következőket állapították meg. A párolgó forró leves jót tesz a légutaknak, a pára belégzése az orrunkat ,,tiszticcsa" illetve a torokfájást is kezeli.

Az elmélet szerint a megfázás során nagy számban termelődnek fehérvérsejtek, amelyek mozgás közben nyálkát termelnek, ami köhögést, illetve orrdugulást okozhat. A leves összetevői azonban lassítják a sejtek mozgását, ezzel segítve a tünetek enyhülését illetve elmúlását.

Nátha ellen magyarosan
Újházy módszer

Hozzávalók: 1/2 tyúk, 25 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 1 zellergumó, 15 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg karfiol, 6-8 szem bors, 1 csomópetrezselyem zöld, só.

Elkészítés: A megtisztított tyúkot hideg vízbe tesszük és úgy és ha felforrt a víz leszedjük a habját. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, a sót és a borsot és puhára főzzük. Ezután kiemeljük a húst és a zöldségeket a levesből. A zöldséget vékony csíkokra vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük.

A levest pihentetjük és szükség esetén leszűrjük, és ha kell, újra megsózzuk. A tyúkhúst, a zöldségeket és a finommetéltet levesestálba rakjuk, és rámerjük a forró levest. A tetejére, finomra vágott petrezselyem zöldet hintünk. Jobbulást!

A kutatás során több mint 10 receptet kipróbáltak, és azt találták, hogy a tyúkhúslevesek gyógyító, de legalábbis tünetkezelő hatásúak. Ezzel szemben a tiszta csapvíz semmilyen hatással nem volt. Régebben az a felfogás élt, hogy a leves zsírtartalma az, ami segít a betegség tüneteit megszüntetni. Habár Dr. Rennard szerint a placebó hatást is figyelembe kell venni, ezt sajnos nem lehet tesztelni. Ugyanis egy tyúkhúsleves ízű-színű lötty előállítása általában tyúkból szokott sikerülni.

Dr. Rennard persze inkább csak saját maga, illetve társai kíváncsiságának kielégítésére fogott a kísértletbe, hiszen gyakorlati haszna nem sok van. Szerinte elképzelhető, évtizedek múlva is olvassák majd tanulmányát, de valószínűleg csak a receptek miatt.

Mindenesetre a kísérlet alatt mindenki nagyszerű leveseket kanalazgatott, illetve valószínűleg alaposan jóllakott, ha ugyan nem utálta meg egy életre a tyúkhúslevest.