Szabina
-2 °C
15 °C

Rőt volt a neandervölgyi?

2007.10.26. 14:50
Európai kutatók elég DNS-t tudtak kivonni két neandervölgyi koponyájából, és ez alapján feltételezhető, hogy ötvenezer évvel ezelőtt élt rokonunknak fehér bőre és vörös haja volt.

Több mint egy éve vizsgálják a tudósok a neandervölgyi ember génkészletét, és számos eredménnyel előálltak már. Egy héttel ezelőtt a lipcsei Max Planck Intézet munkatársai azt jelentették be, hogy a neandervölgyi valószínűleg tudott beszélni, most pedig ősi rokonunk haja és bőre színéről ír a Science tudományos magazin.

A DNS-vizsgálatot két neandervölgyi ember Olaszországban és Spanyolországban talált maradványán végezték el amerikai és német kutatók, és egy olyan mutációra bukkantak, amely a haj- és bőrszín megváltozását idézi elő. A jelenség azzal magyarázható, hogy Afrikától eltérően Európában kevesebb a napfény, ezért szükségtelen a sötét haj és bőr.

Noha a kérdéses gén nem található meg a modern emberben, a kutatók azt állítják, hogy egy tőle alig különböző gén megtalálható, és egy hasonló mutáció hatására vörös haj és fehér bőr alakul ki.

A kutatók további genetikai elemzéseknek vetik alá a neandervölgyi emberek maradványait, hogy titkukhoz még közelebb férkőzhessenek. A neandervölgyi emberek 400 ezer éve éltek Európában és Ázsiában. Régi tudományos vita, vajon találkoztak-e a mai emberek őseivel, a Cro Magnon-i emberekkel 40 ezer évvel ezelőtt. A neandervölgyiek utolsó bizonyítéka 24-28 ezer éves, és Gibraltárból származik.