Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Nem szárad a nanofesték

2005.04.13. 14:15
Az ohioi Akron által kifejlesztett Ecology Coating nevű anyag nanorészecskéi három másodperc alatt a felületre rögzülnek. A gyakran festegető gyártók sok pénzt és időt spórolhatnak meg vele, és megszabadulhatnak bizonyos káros gázoktól is.

Az átlagember ritkán foglalkozik ipari fedőrétegekkel, de ettől még a nanofesték igen hasznos. A különféle eszközök gyártóinak például az okoz problémát, hogy a hagyományos fedőfestékekre évente körülbelül húszmilliárd dollárt kell elkölteniük, ráadásul ezeknek az anyagoknak a felvitele alkalmazottat, gyártási területet és időt is igényel.

A technológiát licencelő DuPont vegyészeti óriáscég most elsősorban az autógyártóknak kínálna ilyen termékeket, a konkurens NanoDynamics hajlékony kijelzőkön és hőállló borításokon hasznosítaná az új anyagot, és érdeklődnek iránta az elektronikus eszközök és kültéri bútorok gyártói is.

Gyorsan köt

Az Ecology Coating egy viszkózus szilárd anyag, amelynek minden egyes molekulája része lesz a borításnak, ezzel szemben a hagyományos festékek alig húsz-harminc százaléka a borítás, a többi oldószer, amely egyszerűen elpárolog. Ez a száradási folyamat körülbelül húsz percig tart, a nanofesték azonban ultraibolya fény hatására három másodperc alatt megköt, tehát a gyártók időt és helyet is spórolhatnak, mivel a kész alkatrészeket szinte azonnal továbbszállíthatják.

Mivel a nanofesték nem tartalmaz illékony szerves anyagokat, amelyek a festékek oldószerében megtalálhatóak, nem szennyezi a levegőt. Így nem kell a gyártónak a káros anyagok kezelésével foglalkoznia, és megmenekülhet a környezetvédelmi hatóságok büntetései elől is. Az UV-megvilágítás ráadásul hetvenöt százalékkal olcsóbb, mint az elpárolgó anyagok elszívása.

Az Ecology Coating szerint a nanofesték csak kisebb problémákat okozhat, például irritációt, de nincs magzatkárosító hatása.