Viola
-6 °C
-2 °C

Szabályoznák a nanorészecskéket

2004.07.30. 16:24
Nagy-Britannia legtekintélyesebb tudományos testülete, a Royal Society és a Royal Academy of Enegineering 2003-ban készült és most nyilvánosságra hozott tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy a nanotechnológia új veszélyeket jelent az emberi egészség és környezet számára, írja a NewScientist.
A kormány megbízásából készült jelentés szerint újfajta szabályozás alá kell vonni a szabad nanorészecskéket, vagyis azokat, amelyek a levegőn vagy a bőrön keresztül közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az emberekekkel.

"A nanotechnológia a legtöbb esetben semmilyen veszélyt nem jelent, de vannak aggodalmaink ezen a területen" - mondja Ann Dowling, a tanulmányt készítő munkacsoport elnöke.

A herceg aggódik

A kérdésnek Angliában külön súlyt ad, hogy Károly herceg nemrégiben azon aggodalmának adott hangot, hogy a nanorészecskék olyan problémákhoz vezetheznek, mint a rákgyógyszerként használatos thalidomide. Azok a nők ugyanis, akik a gyógyszert szedték, testi rendellenességel született gyerekekeknek adtak életet. De a herceg mellett mások is jelezték, hogy önmagukat reprodukáló nanogépezetek ámokfutásától tartanak.

A jelentés szerint az emberek egyaránt eltúlozzák a nanotechnológia hasznait és kockázatatait. Az önmagukat reprodukáló nanogépek még a scince-fiction birodalmába tartoznak. De a nanotechnológia már a napkrémektől a mikroprocesszorokig sok termék előállításában szerepet játszik. És semmilyen bizonyíték nem mutat arra, hogy ezek egészségügyi vagy környezeti veszélyeket rejtenének magukban.

Feltüntetve

A bizottság elnöke ugyanakkor elmondta, a méret tényleg számít. A titániumdioxid például megtalálható sok színezőanyagban, nagyobb formában nem mérgező, nanoméretben viszont jóval veszélyesebb.

A jelentés készítői végezetül azt javasolják, hogy Nagy-Britanniában és az Európai Unióban a nanorészecskéket új kémiai anyagokként kezeljék, külön biztonsági teszten kelljen átmenniük, és a termékeken legyen feltüntetve, hogy nanorészecskéket tartalmaznak. A munkacsoport szerint évente 6 millió fontot (14 millió eurót) kellene Nagy-Britanniában a nanotechnológia egészségügyi veszélyeire fordítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!