Valér
-2 °C
0 °C

Nanomágnessel kezelnének rákot

2008.03.03. 14:22
Az Edinburgh-i Egyetem kutatóinak új eljárásával az eddiginél erősebb nanomágnesek állíthatók elő, melyek a rákkezeléseknél is alkalmazhatóak lesznek.

A baktérium termelte nanomágnesek egységes méretük és formájuk miatt jobbak, mint az ember által készítettek - állítja a Nature Nanotechnology brit szaklapban megjelent tanulmány. A baktérium vasat vesz fel környezetéből, melyet mágneses részecskék füzérévé alakít át. A nanoláncot mágneses iránytűként használják a baktériumok, amellyel az oxigénben dús környezetet kutatják fel. A felhasználási lehetőségek attól függnek, mennyire erős az így előállított mágnes. Az edinburgh-i kutatók olyan környezetben tartották a baktériumokat, amely több kobaltot tartalmazott, mint vasat. Ez 36-45 százalékkal erősebb nanomágneseket eredményezett, mely azt jelenti, hogy a mágneses mezőből kivéve tovább maradt meg mágnesezettségük.

A felfedezést a rákkezelésben hasznosítanák. A nanorészecskéket mágneses tulajdonságukat felhasználva vezetik a tumorhoz. Amint odaérnek, fordított mágneses mezőt alkalmaznak, amitől felforrósodnak a nanomágnesek és megölik a hőérzékeny ráksejteket. A nanomágnesek akár gyógyszereket is szállíthatnak közvetlenül a daganatba. "Az orvoslásban alkalmazható nanorészecskéknek igen egységes méretűeknek és formájúaknak kell lenniük, a baktériumok pedig nagyon jók ebben" - mondta Sarah Staniland, a kutatás vezetője a brit közszolgálati televízió újságírójának. Liz Baker, a brit Nemzeti Rákkutató Intézet szóvivője szerint "a specifikusan csak a ráksejteket megcélzó kezelések a kutatások izgalmas területét jelentik, de ebben az esetben még kezdeti állapotban van a munka".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!