Erzsébet
1 °C
4 °C

Agyat készítettek a nanorobotoknak

2008.03.12. 13:20
Abban bíznak a tudósok, hogy a jövőben nanométerű robotokkal lehet majd megműteni a rákos sejteket. Most Japánban elkészítettek molekuláris agyat, amely irányítani tudja a parányi szerkezeteket.

Egyszerűbb nanoméretű – 10-9 méteres – szerkezeteket már összeraktak a tudósok, ilyen például a világ legkisebb liftje. A számítógépes processzorok gyorsítása, vagy akár mikroszkopikus sebészeti beavatkozások is megoldhatóak lennének e miniatűr gépekkel, ha irányíthatóak lennének. A BBC azt írja, hogy most hiába eresztenénk be a nanorobotokat a véráramba, nem találnák meg a gyógyítandó sejteket.

Anirban Bangyopadjai és Szomobrata Akaria úgy vélik, hogy megoldották a problémát. Készítettek egy nanoméretű vezérlőt, amely egyszerre több apró szerkezetet tud irányítani. Központi egységük tizenhét durokinon molekulából áll. A gyűrű alakú molekulák erős hidrogénkötéssel kapcsolódnak egymáshoz, és mindegyik négy állapotba forgatható. Tizenhat durokinon molekula gyűrűt alkot, és egyetlen irányítómolekula ül középen, amelyet pásztázó alagútmikroszkóppal lehet átkapcsolni.

Az alagútmikroszkópok minden nanotechnológiai laboratóriumban megtalálhatók, mivel ezekkel lehet megnézni és manipulálni a nagyon parányi tárgyakat. A Japánban dolgozó kutatók a mikroszkóppal módosítani tudták a központi molekula állapotát, és ezzel egy időben az összes többi durokinon molekula állapota is megváltozott. Ezzel a módszerrel a molekulák négymilliárd különféle kombinációja hozható létre

Az irányító molekula működését szimuláción tesztelték. A kutatók nyolc létező nanoszerkezetet kötöttek a durokinon struktúrára, ezek közt volt a már említett nanoméretű lift is, amely csupán két és fél nanométer magas, és parányi fülkéje egy nanométert tud megtenni. Amikor a központi vezérlőt stimulálták, mind a nyolc szerkezet egyszerre mozdult, tehát a durokinon irányítani tudja a nanorobotokat.

Egy ilyen szerkezetet a számítógépekben is hasznosítani lehetne, és olyan változata is létrehozható, amely egyetlen lépésben akár 256 vagy 1024 műveletet is végre tud hajtani. A szilícium alapú számítógépek logikai egységei egyszerre egy instrukciót hajtanak végre, igaz a felépítésükből adódóan másodpercenként több ezer utasítással is megbirkóznak. A BBC cikke szerint a nanotechnológiás számítógépek megjelenésére csupán azért kell még várnunk, mert elég nehéz lenne a nagyméretű pásztázó alagútmikroszkópot beépíteni a házába.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?