Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Napenergiát gyűjtenek a nanofák

2004.05.28. 13:50
Svéd kutatók szerint a jövő elektronikai eszközeiben kaphatnak szerepet az általuk kifejlesztett nanométeres fák, amelyek félvezető szálakból épülnek fel. Világszerte számos tudós kísérletezik ezzel a technológiával, amely többek között számítógépes áramkörökben és orvosi érzékelőkben hasznosítható.
A svédországi Lund egyetemen dolgozó Lars Samuelson és munkatársai megpróbálták új képességekkel felruházni a nanoszálakat, és ágas-bogas fákra hasonlító struktúrákat növesztettek belőlük. A kutatócsoport először apró galliumfoszfid ostyára helyeztek 40-70 nanométer átmérőjű aranyrészecskéket, majd ráeresztették az ostyára a nanofák alapanyagát tartalmazó gázokat. Szép lassan függőleges galliumfoszfid szálak nőttek az aranyrészecskékre - a néhány mikron hosszúságú aranyozott végű szálak lettek a nanofák törzsei.

A kutatók az ágakat is hasonlóképpen hozták létre: az eredetinél kisebb aranyrészecskéket szórtak szét a törzseken és ismét gázt fújtak rá. Az ágakra egyébként még kisebb leveleket is növesztettek, írta a Science News.

Fényes bravúr

Az elágazások sűrűségét és az ágak vastagságát az aranyrészecskék számának és méretének a szabályozásával, a részegységek anyagát pedig különböző anyagokat tartalmazó gázok segítségével határozták meg a kutatók. Az egyik kísérletben például galliumfoszfid törzset és galliumarzenid-foszfid ágakat növesztettek, így szerintük a félvezető műnövény fénykibocsátó diódaként vagy fényelnyelő napelemként is működhet.

A Berkeley egyetemen dolgozó Peidong Yang szerint lenyűgöző a svédek munkája, mivel a háromdimenziós nanoszál-struktúrákból felépített napelemek sokkal hatékonyabbak lehetnek a mai modelleknél. Samuelson vállalata, a QuMat Technologies már tervezi a technológia kereskedelmi bevezetését.