Sára, Márió
2 °C
6 °C

Jönnek a nanokatonák

2001.09.21. 16:38
Mit hord a jövő katonája, ha nem jut neki exoskeleton? Mi köze a tornacipőnek a kaméleonhoz? Mire költ dollármilliókat az amerikai hadsereg? Mi az a nanotechnológia?
A jövő pár napon belül elkezdődik, így nem árt megismerni, mit tartogat.

Nem ázik el
Tudósok előrejelzései szerint 2025-re a fejlett hadseregek katonáit komoly nanotechnológiai háttér segíti majd a túlélésben - írja a BBC. Intelligens nanorészecskékkel dúsított egyenruhája minden terepen optimálisan fog működni: színe beleolvad a környezetbe; hőszigetelése a környezet hőjétől függően változik; megstoppolja magát, ha elszakad; ellenáll a vegyi fegyvereknek és cseppet sem suhog.

Könnyebb érzés

A nanotechnológia a száz nanométernél kisebb dolgok építésének és működtetésének tudománya. A paraszthajszál átmérőjének századrésze már nano.

Különleges nanorészecskék alkalmazásával megváltoztathatóak az anyagok jellemzői. Az ilyen módon megerősített polimerből készülő sisakok 40-60 százalékkal könnyebbek, mint a hagyományos vasedény viselet - egy teljes felszerelés akár húsz százalékkal könnyebb lehet.

Kulcs, de nagyon pici

Az amerikai hadsereg jövő évi 329 milliárd dolláros költségvetése mindössze 2,7 százalékát: 8,8 milliárdot fordít kutatásra és fejlesztésre.

Nanonász az avaron
Mivel a nanotechnológiát - a kémiai és biológiai fegyvereket felismerő és elhárító rendszerek, illetve a nagy energiájú lézerek mellett - kulcsterületnek tekintik, a nanotudományokkal foglalkozó intézetek 8,75 millió dolláros támogatást kapnak. Emellett ötvenmillió dolláros költségen önálló, hadikutatással foglalkozó intézetet állítanak fel egy meg nem nevezett egyetemen.

A hadsereg láthatóan nem temeti be pénzzel a nanokutatókat. Erre azonban nincs is szükség, mivel - az egykori internettel szemben - a nanotechnológiai fejlesztés túlnyomó része a piacra készül.

A kereskedelmi fejlesztésnél az előny

Az első valódi nano-cucc a kilencvenes évek elején került a fogyasztókhoz: a Toyotánál kifejlesztett nanokompozit nejlon a motorházon belüli műanyag alkatrészeket váltotta fel, mivel jobban bírta a hőt, és csak hosszú távon rohadt el.

A Nike cipői talpát gyorsította nanotechnológiával, hogy az alacsony növésűek is szépeket zsákolhassanak.

A katonai fejlesztésen dolgozók számára a cél továbbra is világos: a nano gyarapítja az anyagok jó tulajdonságait, így a jövő nanokatonái kevesebb és könnyebb felszereléssel majd ugyanazt tehessék, mint jelenkori kollégáik.